Страници

четвъртък, 27 август 2015 г.

Летни разядки

   Преди да предложа рецептите за любимите ми разядки,реших да проверя какво пише за тях в кулинарните сайтове.Според повечето те са предястия или мезета.Според Уикипедия така се наричат всички предястия,като според консистенцията са топенки,стърганки,хапки и салати.
   Аз ги наричам мачканици и бърканици,като е желателно да са в големи количества,защото като се "разядат",че няма спиране и така до изчерпване на количествата.

Пикантна рязадка с печени червени чушки

Продукти:
  • патладжани - 1 бр по голям
  • червени чушки - около 1/2кг
  • люти чушлета - колкото люто обичате,толкова използвайте
  • кимион - 1 с.л.
  • млян черен пипер - 1 ч.л.
  • зехтин или олио - 2 с.л.
  • скилидка счукан чесън
  • сол на вкус
Приготвяне: Изпичаме патладжана и чушките.Смиламе ги заедно с лютите чушлета.Овкусяваме с подправките.Количеството подправки е на вкус,опитвайте.
Важно е да не се яде веднага,а да се остави половин-един час за да се поемат подправките.
Колкото и да обичам зехтин,като че ли с олио повече ми харесва тази разядка.
Присъствието на патладжана е да балансира сладкия вкус на чушките и да спои всичко.


Разядка с печени чушки и орехи

Продукти:
  • печени чушки зелени и червени - 1/2кг
  • орехови ядки - 1ч.ч.
  • скилидки чесън -4-5бр.
  • майонеза - 5с.л.
  • сол на вкус
Приготвяне: Смиламе всички продукти,объркваме с майонезата и посоляваме на вкус


Разядка с крема сирене и зеленчуци

Продукти:

домати - 5 бр
краставици - 5 бр
чесън - 3 бр скилидки
магданоз - на вкус
риган - 1 щипка ситно стрит
зехтин - 3 с.л.
сол - на вкус
крема сирене - 250 гр

Приготване: Не е необходимо да спазите тези количества.Това е рецепта от вида "колкото има в хладилника" с подправки според вкуса.Всичко се смила и разбърква.За мен е повече като пастет,с който се мажат филийки хляб.

Разядка с патладжан

Продукти:

  • патладжани - 3 бр.
  • майонеза - 4 с.л.
  • сирене /топено,пушено,саламурено/ - 50гр


Приготвяне: Изпичаме,обелваме и отцеждаме патладжаните.Смиламе ги и ги смесваме с майонезата и сирене по желание.Ако използвате топено или пушено разтопете го на микровълнова фурна или на водна бяня.Ако използвате обикновено саламурено сирене го настържете на ситно.Разбърквате всичко и слагате в хладилника да се охлади.

ДА ВИ Е СЛАДКО !

И още лято в Кьопоолу по селски и Лесни постни рецепти
А ето какво пише в Уикипедия относно разядките:
Линк към Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар