Страници

сряда, 26 август 2015 г.

Лято в чинията



    Кулинарията ми е хоби.Не се вживявам да приготвям изискани и прекалено сложни ястия,които отнемат часове и се използват прекалено екзотични продукти.Аз просто обичам да готвя.Понякога са традиционни ястия,понякога са пълни импровизации.Важното е да се получи нещо вкусно,нещо добре изглеждащо в чинията при това за сравнително кратко време.Аз не съм от търпеливите хора,искам да видя резултата възможно най-бързо.
   Лятото е много благодатен сезон за бързите кулинари.Продуктите са свежи,разнообразни и цветни.Ястията стават бързо и почти винаги вървят със студена бира или вино.И понеже е лято и е горещо,постните ястия са за предпочитане в повечето случаи.
   Това са моите три най-любими постни рецепти,които често приготвям през лятото.Стават бързо,стават лесно и най-важното много са вкусни.Харесват се дори и от най-заклетите месоядци.

Пържени печени чушки с доматен сос

Това е може би най-традиционото ястие за лятото.С него провал не може да стане.Сигурна съм,че всеки го е приготвял поне веднъж,а го е хапвал много,много пъти.
Аз го приготвям по следия начин:
1.Изпичам чушки,обелвам ги,набрашнявам ги много добре,като в брашното слагам сол и ги изпържвам.
2.В същата мазнина се слагат смлени домати,счукан чесън и се готвят докато останат на мазнина,подправят се със сол и захар.Ако е необходимо се добавя още мазнина,най-добре зехтин.
3.Заливам чушките с доматения сос и готово.
Количествата са неограничени.Топите с топъл хляб и се радвате на лятото и живота.
Ако все пак избягвате пърженото,само печени чушките са много вкусни в доматения сос.

Лятна манджа с печени чушки и домати

В един кулинарен сайт където съм предлагала тази рецепта я кръстих Бързо,вкусно,лятно...Ами така си е.Нарязвате печените чушки и доматите на резенчета,обилно ги набрашнявате,посолявате и изпържвате в тиган.Чуквате едно яйце,слагате капак (така яйцето се готви цялото,без да е необходимо да го обръщате) и след няколко минути имате чудно ястие.По желание може да поръсите с нарязан магданоз.



Пълнени печени чушки

Една по-различна рецепта с печени чушки.Изисква малко повече време,но резултата е повече от добър.
Използваме печени чушки,които цепваме от едната страна и почистваме от семките.
Отделно приготвяме смес от сварени картофи,сирене краве или овче,нарязан на ситно магданоз.
Пълним чушките,настъргваме кашкавал отгоре и запичаме докато се получи златиста коричка.






Пържени печени чушки

Печени червени и зелени чушки се нарязват на дълги парченца.
В чиния се смесват брашно със сол и в него се овалват много добре чушките.
В тиган се слага олио или зехтин и се изпържват оваляните в брашно чушки.







Има рецепти,в които количествата са важни и прекаляването или забравянето на някой от продуктите се отразява на крайния резултат.Това им е хубавото на тези ястия,че може да си импровизирате както си искате.Всичко е на вкус,според личното предпочитание.Няма да сбъркате,ако сложите повече чушки или повече домати,във всички случаи ще имате вкусна лятна вечеря или обяд.

И още лято в Кьопоолу по селски и Барбекю на двора

А Маринованото сиренце си е точно за лятото,с една голяма салата или само нарязани домат и краставица.

Да не пропусна и Летните разядки за топлите вечери и студени питиета.

А с лютите чушлета колко е по вкусно всичко: Люто лято

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар