Страници

вторник, 1 септември 2015 г.

Сладко от сини сливи

 
 

Сините сливи стават не само за ракия и доказателство за това е сладкото от тях,което прави моята майка и аз след нея,а понякога с нея.
    Всичко започва с брането на този прекрасен плод.Брането на плодове се извършва по няколко начина,от дървото или от пазара.Избирайте добре узрели плодове,но внимавайте да не са прекалено меки.Не за друго, ами защото вероятността в тях да има живот е доста голяма.



   Измивате ги,почиствате от костилките и ги смилате.Едно време ги мелехме с мелачката за месо,сега вече сме с една идея по модерни и ги мелим с кухненския чопър.

   Домашната ни доза за едно варене е следната:
  • сини сливи - 1 кг
  • вода - 1л.
  • захар - 500 гр.
  • лимонов сок - 5-6 капки /или разтворено в една кафена лъжичка вода щипка лимонена киселина или както го наричаше баба лимонтозу/

   При всички други сладка,които правя,захарта е 1кг,затова ако обичате сладкото да е наистина много сладко,увеличете захарта,но на мен лично ми харесва да усещам киселата нотка на самите сливи.
   Приготвянето е много лесно.Кипва се водата,прибавя се захарта и след като се разтопи се изсипват смлените плодове.Вари се,като от време на време се разбърква.И тук винаги се сещам за голямата тава на баба ми и огромната лъжица с която бъркаше и сладката и лютениците.Такива спомени са полезни в случая,защото варенето отнема време,което трябва да се запълва.
   Сладкото ни е готово когато капнем от него върху суха чиния и капката не се разлее.
И последното,което трябва да направите преди да го свалите от котлона е да прибавите лимоновия сок или киселина и да разбъркате за последно.
   Готовото сладко се оставя да се охлади,като много се внимава да не пръсне някаква течност в него,затова по далече от вода.Внимавайте и за пиратски набези от страна на домашни и съседски любимци.Историята познава един инцидент с любопитна котка,която реши да пробва сладкото преди всички.
   След като сладкото се охлади се разпределя в бурканчета,които се нареждат на тайно място,готови да бъдат унищожени през зимата с палачинки,кексове,мъфини и други подобни тестени изкушения.

   А моята любима част от цялата тази история е да си оставя една лъжица,да си намажа филия с меко масло и отгоре да си сложа от сладкото.Прелест!




СЛАДКО ОТ СЛИВИ НА ФУРНА

В кулинарните групи едно от най-споделяното сладко от сини сливи е това.Затова реших да го пробвам и аз.
Наистина става вкусно,но е много различно.Плодовете се усещат цели и си ги хапнахме така като десерт.

Какво използвах:

половин килограм нарязани на половинки сини сливи
една чаена чаша захар



Наредих сливите в тава,поръсих със захартта и оставих цяла нощ в хладилника
На сутринта пекох на 200 градуса около половин час.

Получи се една купичка без почти никаква течност.





ДА ВИ Е СЛАДКО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар