Страници

петък, 11 септември 2015 г.

Хлебчета със сирене



Тези хлебчета съм ги приготвяла стотици пъти и отдавна вече не меря съставките за тях.
 Стават много лесно и бързо.Единственото по-специфично,което трябва да имате е прясна мая.

 Необходими продукти:

 брашно - 4 ч.ч.
 мая - 20гр
 захар - 1 с.л.
 сол - 1 с.л.
 яйца - 2бр.(две по малки или едно голямо)
 кисело мляко - 2с.л.
 олио - 1 к.ч.
 сирене - 100гр.
 масло - около 2 с.л.

Ето как ги правя,по най бързия начин.Ако причиня главоболие на истинските пекари,моля да ме извинят.

  • В една дълбока купа слагам топла вода около половин чаена чаша и разтварям маята зедно със захарта.Оставям да шупне.
  • Добавям половината от брашното.Правя кладенче,в което слагам яйцата и киселото мляко.
  • Върху брашното поръсвам щипка сол.
  • Първо разбърквам всичко с вилица и добавям олиото.
  • Бъркам,бъркам докато се смесят продуктите.После вече с ръце меся няколко пъти като добавям останалото брашно.Трябва да се получи не много твърдо тесто.


  • Включвам фурната на 180 градуса,тестото покривам с кърпа и докато тя се загрява то си втасва.
  • Взимам от тестото разстилам го върху ръката си,слагам парче сирене и правя топче.Вие може да ги направите перфектно кръгли,но аз ги обичам да са така,хлебчета с индивидуалност ;)
  • Нареждам ги в тавичка върху готварска хартия.Отгоре с нож правя цепка, в която слагам бучка масло.Това дупчете позволява и да се изпече по-добре тази част където е сиренето.
  • От тези продукти излизат около осем средно големи хлебчета или шест големи,преценявайте според съда за печене.

Вместо сирене понякога слагам кашкава или и двете.Когато ме мързи да отида до магазина за хляб ги приготвям без пълнеж,тогава поръсвам с малко повече сол.
Преди време научих един много интересен трик.Върху още неизпечения хляб посипете брашно,така като се изпече придобива пекарски вид.С една дума освен много вкусни,имат и добър вид.Поне аз си ги харесвам.



  След 25 минути във фурната ги проверявам.Набождам с нож и ако няма следи от тесто са готови.Или просто повдигам едно и виждам дали се е запекло отдолу.Вадя тавата,завивам с кърпа и оставям за около 15 минути.После ги поглеждам за последно,защото изчезват мигновенно.
Много ги обичам с голяма купа таратор.







Ако моите рецепти и разкази с картинки Ви харесват,моля споделяйте ги.

Заповядайте и във Фейсбук,ще ми е приятно да се запознаем:

https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Няма коментари:

Публикуване на коментар