Страници

петък, 9 октомври 2015 г.

Питки с плънка от мляно месо и подправки


  • В половин чаена чаша топла вода разтваряме 1 с.л.захар,20 грама мая и 2   с.л.брашно.Оставяме да шупне.Добавяме 3 чаени чаши брашно.Правим кладенче в което чукваме 1 яйце, 2 с.л.кисело мляко,2 с.л.олио.
  • Върху брашното поръсваме две щипки сол.
  • Замесваме меко тесто и оставяме да втасва на топло място.
  • Докато тестото си втасва,приготвяме плънката.
  • Нарязваме на кубчета една неголяма глава лук и заедно със смляното месо ги запържваме.Когато месото стане на малки трохи,прибавяме по около 1 чаена лъжичка червен пипер,чубрица и кимион.През лятото когато има пресни чушки прибавям към плънката и една нарязана на ситно червена чушка.
  • Махаме от огъня и оставяме плънката да се охлади.
  • Големината и формата на питката са по желание.От посочените продукти правя пет големи или седем малки.
  • Отчупваме от тестото,разтегляме с ръце и правим основата.Завиваме в краищата така ,че да се получат лодки с ръбове.
  • Нареждаме получените лодки в тава върху готварска хартия.Във всяка лодка поставяме от охладената плънка,притискаме леко.Отгоре нареждаме парче домат и печем.
  • По желание може да се настърже и кашкавал отгоре
  • Печем 20-30 минути или докато придобият златист вид.Поръсваме с кашкавал и оставяме още пет минути.
  • Вадим готовите питки,покриваме ги с кърпа и оставяме да починат десетина минути.
  • Хапват се топли.



ДА ВИ Е СЛАДКО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар