Страници

вторник, 13 октомври 2015 г.

Пелте от дюли - отпадъка за един,съкровище за друг




    Когато дойде есента винаги се оглеждам за дюли.Когато няма на дървото,търся някой с такова.Защото в магазина има едни големи и красиви като излезли от каталог,но те нямат никакъв аромат.
    Дюлята е такъв един плод,че се използва на 100 процента.От основната част се правят компоти или сладка,а от остатъците и семките става невероятно пелте.

 Пелтето се прави по-бавно,но резултата си заслужава.

 Процедурата е следната:
  • Измивам,почиствам и нарязвам дюлите на парченца.Те заминават в бурканите за компот,а всички остатъци веднага отиват в тенджера с вода.Водата трябва да покрива плодовете.
  • Най-ценна е вътрешността при семките,защото там се намира пектина,който желира сиропа.Ако остатъците не са много,могат да се добавят и нарязани плодове,но не трябва да преобладават.
  • Всичко се вари докато омекне.Течността се прецежда и се оставя да се охлади.Добавя се захар и отново се слага на котлона.
  • Вари се като сладко.Ако излезе пяна се премахва.
  • Не е необходимо да се разбърква непрекъснато.След като се разтопи захарта оставяте да си се вари до сгъстяване.
  • В готовото пелте капвате няколко капки лимонов сок (или разтворена лимонена киселина)
  • Ако го оставите да се сгъсти много може да го нарежете и ще имате домашни желирани бонбони.
  • Ако го оставите само на лека гъстота (имайте предвид че при охлаждане още стяга),може да го затворите в буркани за зимата.
  • Най-добре се разбира,че е готово когато капнете една капка в суха чиния и тя съвсем леко се разлее
  • Получава се гладко и фино желе,с наситен аромат на дюли.

      Количествата са приблизителни,но на 1литър течност,получена от варенето на плодовете добавям 600 грама захар и няколко капки лимонов сок,след като го сваля от котлона.

Основната част на дюлите отива за компот
Остатъците за пелте
Изварения сироп,сгъстен и готов за бурканчета

В малко по-сгъстен вариант
Готовото пелте е от светло златисто до наситено карамелен цвят,но аромата на дюли и нежната гладка консистенция е винаги налице




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар