Страници

четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Назад във времето за един ден / Овеч, Неолитно жилище в с. Неафит Рилски, Побитите камъни и Античната крепост на нос Св.Атанас /

   Октомврийска неделя.Много мразя когато времето не се съобразява с прогнозите.Трябваше да е слънчево,топло и тихо,а всичко започна със студ,влага и мъгла.Все особености на климата,които не са в състояние да ни откажат да пътуваме.Затова в ранни зори,подкрепени с топли мекици и горещо кафе потеглихме.
   За тези от вас,които биха се поинтересували само от определени обекти и не им се чете за цялото пътуване ето маршрута: крепост Овеч- Неолитно жилище в с.Неофит Рилски - Побити камъни - Антична крепост на нос Св.Атанас край Бяла.

    Първа спирка Провадия и крепостта Овеч.Много е впечатляваща,там горе кацнала на скалите.Поне от това,което видяхме непокрито от гъстата мъгла.Малко е зловещо да чуваш градски шум някъде долу,без да го виждаш.А крепостта е на това място от много,много отдавна.Била е населявана още от траките,после са дошли римляни,византийци,турци...Най-голямо развитие има през 12-14век,когато е била главен военен,религиозен,икономически и административен център на тази област.Днес могат да се видят останки от църквата,затвора,сгради и един дълбок 79метра кладенец,който е снабдявал с вода населението на крепостта.Дълъг мост свързва крепостта със съседното плато.







 
   След като мъглата така и не се вдигна,оставихме Овеч и потеглихме към село Неофит Рилски.Преди време попаднах на някаква снимка на възстановено жилище от неолита и ми стана интересно къде по нашите земи има такова.Оказа се, че в това село близо до Варна са изградили т.нар.Неолитно жилище.В един неголям двор, на главната улица на селото ни посрещна една отворена врата и вътре изведнъж се озовахме доста назад във времето.Има представени неолитно жилище, наколна къща и цял един тракийски музей, в който са представени различните тракийски съкровища,оръжия, макет на Александровската гробница, дори тракийските царе.За хора,които нямат възможност да видят тези експонати в оригинален вариант, това е много интересен начин да бъдат разгледани.Хареса ми, защото не са прекалили с предмети "нека да има", а всичко е точно колкото трябва.






















   Бяхме на високо, бяхме в неолита и беше време да потеглим към едни природни каменни феномени наречени Побити камъни.Намират се на стария път София-Варна и заемат доста голяма площ.Тази каменна гора наистина е впечатляваща.Насред полето "цъфнали" разни каменни колони с причудливи форми и с неизяснен произход.Дали са се оформили под влиянието на ветровете и ерозията или са останки от коралови рифове, няма чак такова значение.Важното е, че са една красива природна забележителност.








   И така и така бяхме близо до морето,не можеше да пропуснем една от новите забележителности в района.Античната крепост на нос Свети Атанас край Бяла.Напоследък крепостите в България никнат една след друга под лозунга "Всеки град с крепост".За щастие тази е от крепостите, които са само разкрити,почистени и представени като туристически обект, без излишни разкрасявания и бутафорни допълнения.Затова си заслужава да се види.
   Всичко там е премерено, много добре показано и описано.А макета,изобразяващ селището както е било на това място е истинско произведение на изкуството.Можех да го гледам поне час, толкова изящно и прецизно е изработена всяка къщичка и всеки предмет.
   На това място освен обичайните жилищни сгради, църковна част с кръщелни,пещи за производство на керамични съдове са открити и истински антични винарни, които показват че винопроизводството е било много развито.Навсякъде могат да се видят антични делви за вино, а освен това е направен и показан макет на преса за мачкане на грозде.
    Като всеки един уважаващ себе си туристически обект към билета има и диплянка с информация за крепостта.Малка, но много съществена част от цялостното представяне,което прави впечатление.























   Ако моят разказ с картинки Ви е харесал, ще се радвам да коментирате и споделяте.Благодаря Ви от сърце за това.


 

2 коментара:

  1. О, страхотни места, снимки и красиво написан пътепис. Благодаря за споделеното - преживяно и видяно! Пожелавам нови интересни пътеписи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря,че сте го прочели и за споделеното мнение.Радвам се,че пътеписа Ви е харесал.
      Желание да пиша не ми липсва,защото има толкова много места които само чакат да бъдат посетени.Благодаря още веднъж :)

      Изтриване