Страници

сряда, 11 ноември 2015 г.

Ябълков сладкиш от тетрадката на майка



   Добрата стара ябълка ни зарадва и тази година.Не дава вече много плодове,затова всеки ни е мил и скъп.Отделих няколко с идеята да направя щрудел или кекс с настъргани ябълки,който става много бързо и лесно и е много вкусен.Така се случи обаче,че случайно докато разгръщах една стара тетрадка с рецепти на майка попаднах на думата ябълки и се зачетох в рецептата.Винаги се забавлявам как си отбелязва откъде е рецептата,коя колежка я е дала и винаги има някакъв коментар "Добра е!", "Става за гости!" или "Добре е,но да се пече по-малко" и т.нат. На тази страница пишеше "Превъзходна!".За нещо превъзходно имах точно няколко превъзходни ябълки.
 
   Какво ви е необходимо за един малък сладкиш
(моята форма е с диаметър 20см,за по големи увеличете количествата)
  • ябълки - 3 броя
  • бисквити (най-добре хрупкави,без дупка в средата) - 2/3 от пакета
  • масло - 110 грама за сладкиша + 1 супена лъжица за намазване на формата за печене
  • яйца - 2 броя по големи
  • захар - 1 чаена чаша + 2 супени лъжици
  • брашно - 1 чаена чаша
  • бакпулвер - 1 чаена лъжичка
  • ванилия - 1 брой
  • олио - 1 супена лъжица
  • пудра захар - 2 супени лъжици
Намазняваме формата за печене.За да е ефектен и красив,желателно е да е с кръгла форма.
Нареждаме бисквитките плътно на дъното.Празните места запълваме с половинки.Ако имат шарка нека е отдолу.
Разтопяваме маслото (110те грама) и заливаме бисквитките.
Приготвяме кексовата смес,като разбиваме захарта с яйцата и олиото,прибавяме брашното с бакпулвера и ванилията.Ако е прекалено гъсто,прибавете малко вода.
В последния момент за да не потъмнеят се обелват,почистват и нарязват на кубчета ябълките,объркват се със захар (2супени лъжици)
Плътно нареждаме ябълките върху бисквитките и заливаме с кексовата смес.
Печем в загрята на 180-190 градуса фурна около 35-40 минути като проверяваме.
Като всеки сладкиш с плодове в него, се пече по-бавно нищо че е малък.
Не се притеснявайте че става кафеникав сладкиша,това не се отразява на вкуса му.
Когато е готов го оставяме да се охлади,обръщаме и напудряме с пудра захар
*За по лесно,за да не се обръща го правя във форма с подвижна стена.Откопчавам и готово!
Ако бисквитките имат шарки пудрата захар трява да е съвсем малко за да се открояват.
Забележка: количеството на маслото може да се увеличи за още по-богат маслен вкус или пък бисквитките да са от маслените,но аз реших да не прекалявам и в тези количества и стана "Превъзходен!"

Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар