Страници

неделя, 8 ноември 2015 г.

Зеленчукова кайма, една бърза туршийка

 


    Баба ми приготвяше тази туршия и тя я наричаше така.На есен ако я чуех да говори за кайма, знаех какво има предвид.Спомням си как цялата й кухня се ароматизираше на кервиз.Така наричаме у нас листата на целината.
   Вадеше тя една огромна тава и едно огромно ренде.Къде се загуби това ренде, щях да си го имам за спомен.С него настъргваше две неща, морковите за тази туршия и дюлите за най-вълшебното сладко на света.След време майка ми реши да прави това сладко, ами не се получи същото без рендето.Както и да е, сега правим туршия.
   Първият път я направих по спомен, затова и в началото реших да е само един буркан.После докато пишех рецептата, си взимах от нея и си мислех колко още буркана да направя, защото този първия почти свърши при това само от дегустиране.Спрямо него съм написала и основните продукти в количества.

 

Какво ви е необходимо (това са продуктите, с които пълня един буркан 1,5L)

  • Половин голяма зелка или една малка
  • Моркови - 2 броя по големи,за да се стържат по лесно на рендето
  • Зелени чушки - 2 броя
  • Червени чушки - 2 броя
  • Магданоз - половин връзка
  • Кервиз - да кажем два стръка
  • За маринатата:
  • оцет - една и половина чаени чаши и разреждаме с половин чаша вода
Допълнение 2022 година: тази година оцета, който използвах се оказа прекалено кисел.Да, има и такива недоразумения, които доведоха до това туршията ми да стане прекалено кисела, затова преценете дали да не сложите по-малко или да разредите повече.За съжаление, нищо сигурно няма вече.
  • захар - 4 супени лъжици
  • морска сол - 2 супени лъжици


  • Зелката и чушките ги нарязваме на лентички, а морковите ги настъргваме.
  • Нарязваме на ситно магданоза и кервиза.
  • Тук следва един много важен момент.Започваме да ги мачкаме с ръце, много силно.Мачкате и месите и разбирате защо тази туршия се нарича кайма.
  • Натъпкваме буркана с тази смес колкото се може по-плътно.Използвайте нещо за да притискате зеленчуците.Аз например използвам или дръжка на дървена лъжица или чукалото за чесън.Много е важно да притискате зеленчуците не само когато напълните буркана, ами още от налалото.Слагате зеленчуци, притискате и така до края.
  • Кипваме марината (само колкото да се разтопи всичко) и още топла я изливаме върху зеленчуците в буркана.
  • Затваряме буркана и оставяме на топло местенце.Моето е на слънчева тераса.
  • Всеки ден сутрин и вечер обръщах буркана по два пъти.
  • Туршията я отворих на четвъртия ден и беше станала прекрасна.




      Може рендето на баба да не го пазим, но прекрасните карета, които плетеше на една кука са на сигурно място.Нейната рецепта върху нейното любимо хоби.
Да ви е сладко/кисело !














2 коментара:

  1. Това ако го метна, няма да се спра. А как ще върви към някоя яхнийка, леле малеее...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това докато взема вилицата и буркана наполовина,така да я обичам :)

      Изтриване