Страници

неделя, 8 ноември 2015 г.

Зеленчукова кайма,една бърза туршийка

   Баба ми приготвяше тази туршия.Спомням си как цялата й кухня се ароматизираше на кервиз.Така наричаме у нас листата на целината.
   Вадеше тя една огромна тава и едно огромно ренде.Къде се загуби това ренде,щях да си го имам за спомен.С него настъргваше две неща,морковите за тази туршия и дюлите за най-вълшебното сладко на света.След време майка ми реши да прави това сладко,ами не се получи същото без рендето.Както и да е,сега правим туршия.
   Направих я по спомен,затова и в началото реших да е само един буркан.В момента докато пиша си взимам от нея и си мисля колко още буркана да направя,защото този първия почти свърши при това само от дегустиране.
 
Какво ви е необходимо (това са продуктите,с които напълних един буркан 1,5L)

  • Половин голяма зелка или една малка
  • Моркови - 2 броя по големи,за да се стържат по лесно на рендето
  • Зелени чушки - 2 броя
  • Червени чушки - 2 броя
  • Магданоз - половин връзка
  • Кервиз - да кажем два стръка
  • За маринатата:
  • оцет - една и половина чаени чаши и разреждаме с половин чаша вода
  • захар - 4 супени лъжици
  • морска сол - 2 супени лъжици




  • Зелката и чушките ги нарязваме на лентички,а морковите ги настъргваме.
  • Нарязваме на ситно магданоза и кервиза.
  • Тук следва един много важен момент.Започваме да ги мачкаме с ръце,много силно.
  • Натъпкваме буркана с тази смес колкото се може по-плътно
  • Кипваме марината и с още топла я изливаме върху зеленчуците в буркана.В моя случай явно не бях ги натъпкала добре,защото слегнаха и се наложи да добавя още нарязано зеле.
  • Затваряме буркана и оставяме на топло местенце.
  • Всеки ден сутрин и вечер обръщах буркана по два пъти.
  • Туршията я отворих на четвъртия ден и беше станала прекрасна.



      Може рендето на баба да не го пазим,но прекрасните карета,които плетеше на една кука са на сигурно място.Нейната рецепта върху нейното произведение в една снимка.
Да ви е сладко/кисело !






Няма коментари:

Публикуване на коментар