Страници

неделя, 1 ноември 2015 г.

Бриош ( Brioche )

 
Не се получи идеален като за списание,но вкуса е наситено маслен и се топи в устата
   Знаехте ли,че така известния коментар на Мария-Антоанета "Като няма хляб,да ядат пасти" се е отнасял за тези сладки хлебчета бриоши? И аз не го знаех,но го прочетох докато разглеждах различните рецепти в Интернет.
   Бриош е френско сладко хлебче с маслен вкус.Видях го във всякакви форми и формички,включително и във вид на хляб.Класическата форма на бриоша обаче е кръгло хлебче с калпаче отгоре.Приготвянето също беше различно,от втасване цял ден,до нормалното за около час,от просто наредени в тавичка до оригиналния начин да се пече във формички за мъфини.Количеството масло също варираше.Някъде прочетох,че количеството му трябва да е на половина на брашното,което за мен пак е доста.
Класически вид и форма
    Накрая след много взиране в екрана и прехвърляне на различни сайтове се спрях на следния вариант:
  • брашно - 250 грама
  • захар - 3 супени лъжици
  • прясно мляко - 2-3 супени лъжици
  • мая суха - 7 грама (едно пакетче)
  • масло - 100 грама
  • яйца -2 броя
  • щипка сол
  • ванилия
От посочените продукти се замесва меко тесто,което се оставя на топло около един час да си втасва.Време колкото да се разходите и да освободите място за дегустиране на бриоши.
Разделяме тестото на равни части и понеже не мога да го обясня с думи,показвам по-долу как да се навият,да се направи дупка и тънката част се подпъхва отдолу.Така се получава оригиналната форма.При мен не се получиха идеални,но пак си ги харесвам.
Нареждат се в тава или във формички за мъфини.
По оригинална рецепта трябваше да се намажат със смес от жълтък и прясно мляко и да се поръсят със захар,но аз ги поръсих само със захар.Добре де,жълтъка го забравих въпреки,че уж го приготвих.
Слагат се в загрята на 180 градуса фурна.След по малко от 20 минути бяха готови.
Втората доза,която направих не сложих в тавата с формички,а прото насуках някак си.Отново поръсих със захар и пекох около 25-30 минути понеже бяха по големи.

Вариант без да е във формички
Да ви е сладко!

А всяко френско нещо ми носи Усещане за Париж и ми напомня за Сен Пол Дьо Ванс

Няма коментари:

Публикуване на коментар