Страници

четвъртък, 10 декември 2015 г.

Швеция - за фиката,канелата и ферментиралата риба

 

   В Швеция попаднах в края на юли като над главите ни или по скоро върху автобуса ни се изливаше невероятно количество дъжд,а магистралата беше задръстена от кемпери с весели и щастливи шведи в тях.Сериозно,не бях виждала толкова кемпери през живота си,както и толкова усмихнати хора в проливен дъжд.
    Като цяло Швеция се оказа съвсем различна от това,което очаквах.Нямаше студени,депресирани от краткото лято и прекалено дългата тъмна зима хора,нямаше сурова риба на всяка крачка,сиви и мрачни къщи за да си контрастират с мъглата.Напротив,Швеция се оказа много шарена и красива страна.
    Влизаме в Швеция през моста Йоресунд ,който я свързва с Дания и си е едно истинско инженерно постижение.Близо половината от него е над водата,а останала  водата преминава в тунел.



   Първа среща с шведите си направихме в Малмьо.Като по чудо облаците решиха да си починат малко и дъжда неочаквано спря за няколко часа,колкото да се разходим в старинната част и да пием кафе.Тук беше и първата ми среща с канелените шведски сладкиши.Имат едни канелени ролца Kanelbullar,от които винаги имат неизчерпаеми количества.Аз опитвам всичко местно където и да ходя,а в Швеция установих,че не пестят хората канелата.Откъм аромат го раздават коледно цяла година.Шведското кафе също много ми хареса.Не е еспресо,по скоро шварц кафе, но изключително плътно,силно и ароматно.Първия път в Малмьо пих еспресо,защото реших че това тяхното ще е някаква рядка промита отвара,но след като го опитах до края си поръчвах само от тяхното.В Швеция прави като шведите.
   Но да се върна в Малмьо.То не е голям град но е един от градовете в Швеция със исторически статут.Има разни старинни сгради,църкви,улици...Имат и един небостъргач,който е станал емблема на града и който се вижда от далеч.Формата му е интересна,усукана такава...Наричан го Извитият торс (Turning Torso).







   Напуснахме Малмьо и небесните водопади отново ни заляха.То не беше дъжд,не беше чудо.Стигаме в малкото селище Гренна ,но този път дъжда не спря.Хубавото е,че там единственото което може да се прави е да се стои в магазинчетата за захарни специалитети Polkagris,които са запазена марка и заради които всички туристи правят спирка тук.Това е от познатите места,за които си казвате "Ще взема нещичко,само да опитаме и да почерпим в къщи",а на излизане се оказвате с огромна торба с всякакви уж различни,а всъщност еднакви захарни изделия,с които ще почерпите половината си роден град.Това е като купуването на сувенири.На място са невероятни и просто трябва да ги имате,а в къщи като ви изветреят пътешественишките глави,се оказвате с още предмети които да събират прах.Деликатесите поне се изяждат.
    Историята на тези захарни пръчици започва с една вдовица Амалия Ериксон,която за да се издържа започва да ги приготвя и продава с разрешение на кметството.Постепенно те стават толкова известни,че рецептата им влиза в националния рецептурник на Швеция.Най-известни са червено-белите и не си мислете,че червената част имат плодов вкус.В действителност вкусът им е ментов.Днес в малкото градче има паметник на Амалия,който снех от автобуса защото проливния все така не искаше да спре.









   И продължаваме мокрото си пътуване към столицата Стокхолм,на която ще се възхищавам в отделен пътепис и която се надявам да посетя отново.Невероятен град.

Пътеписа е тук: Стокхолм ,северната столица на слънчевите хора



   Швеция може и да е северна страна,но шведите са много слънчеви хора.Много е забавно да ги наблюдава човек как се наслаждават на слънцето.Като котки,които търсят всеки слънчев лъч за да се напекат.Знаете ли че в скандинавските страни на чужденците,които остават да живеят там задължително се дава допълнително витамин Д,защото се установило че липсата на слънце не им действа добре на здравето.Особено на хората идващи от топли страни.
   Шведите имат един ежедневен обичай,достоен за уважение от мен.Ние ходим "на кафе",те си имат фика.Това е специално отделено време през деня когато излизат от работа и го посвещават на чаша кафе и задължително нещо сладичко към него.Нещо сладичко с много канела разбира се.И най много канелените ролца.Ще трябва да им видя рецептата и да ги приготвя.А тази фика е такава неизменна част от живота им,че много от шведите изискват това си време да присъства задължително в работните им договори.


   Имат си и странни храни шведите.Когато писах пътеписа за Норвегия (Ако ви е интересно,прочетете го тук ) споменах за тяхната ферментирала риба ракфиск.Обаче шведския вариант,наречен сюрщрьоминг бие всички останали по отвратителност.Толкова е миризлива,че по закон консервите с такава риба трябва да се отварят само на открито,а почти всички авиокомпании са забранили качването на такива на борда на самолетите им.Представете си какви газове се отделят при ферментацията,че консервите се издуват в сферична форма.Те по това се и познават в супермаркетите.И когато се отвори тези газове предизвикват такова обгазяване,че нормален за мен човек може да си изгуби обонянието за месеци.Преди време гледах филм за такива странни храни и тази миризливост оглави класацията.Водещият през сълзи каза,че такова нещо не може да се опише.А шведите си я хапват с удоволствие.Не всички,но достатъчно голяма част от тях.
    Закуската им,както и в другите скандинавски страни също има рибен привкус.Черна филийка или пълнозърнеста бисквита,нарязано отгоре яйце и рибен хайвер от тубичка.Дори в ресторанта на хотела имаха специална стойка за тези туби с хайвер за по лесно боравене с тях.Така беше и в Норвегия,откъдето си купих и метнах в куфара няколко такива хайвера.Трябва да ви уверя,че наистина е вкусна тази комбинация с яйцата и с пълнозърнест хляб.Чичко Гугъл помогна да ви покажа,колко си го обичат този хайвер шведите.

 А ако говорим за храна изобщо,може би най известни по света са шведските кюфтенца.Сервират ги с картофено пюре и сладко от боровинки.


 И водата в Швеция не е за пренебрегване.Там никой не си купува минерална вода в бутилки,защото тази която тече от чешмата е много чиста,дори няма да се учудя ако е по чиста от бутилирана минерална в другите страни.

   Дългата зима и как я понасят тези хора.Тъй като голяма част от деня е тъмен в Швеция може би 90% от прозорците на къщите нямат пердета и завеси.Или и да имат,те не винаги се използват по предназначение,а по скоро за красота.И не само това,ами на всички первази точно пред прозореца поставят свещници или лампи.Не само за да има максимално много светлина,но и да осветяват допълнително улицата за минувачите.Дори видях едни интересни приспособления на прозорците във вид на няколко огледала,които да отразяват светлината от свещите и да дават още малко светлинка в тъмнината.Магазините пък,особено тези в най северните части имат специални светлини за отворено и за затворено,по простата причина че те винаги са осветени и нямало как да се разбере кой магазин работи и кой не.
   През лятото Швеция е много зелена и сочна.Може да е за малко,но е красиво.Сезона на черешите и ягодите там е в края на юли и началото на август.Сетих се за това,само за да си представите колко дълга е зимата там.




   Швеция е страна известна с многото си изобретения.Беше ми интересно да науча,че неща като ципа,гаечния ключ с подвижното рамо,компютърната мишка и какво ли още не са измислени от шведски умни глави.Да не забравяме и господин Нобел,който е свързан с двете си противоречиви творения,динамита и учредяването на ежегодни награди за заслуги в различни области.Именно парите спечелени от патента за динамита,той завещава за създаването на известните сега Нобелови награди.Ами термометъра на Целзий,чрез който си мерим горещините през лятото и студовете през зимата?Ами кутиите,от които пием сокове и прясно мляко?Ами кибрита?А в училище мъчили ли сте се на шведската стена?И още какво ли не са измислили тези шведи.Ами да,в дългите зимни нощи,които са си почти цял ден какво друго да правят хората...
   А за мен едно от най-големите изобретения на Швеция е АББА...За групата няма да пиша,отивам да си пусна тяхна песен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар