Страници

събота, 12 декември 2015 г.

Борш - лесен,вкусен и сгряващ

  Боршът определено не е от ястията,които могат да се похвалят с красив външен вид,изкушаващ веднага да го нападнете с лъжицата.Но моля ви,дайте му шанс и не съдете за него по външния му вид.Защото борша компенсира с много богат вкус и аромат.
В студените зимни дни сгрява организма много добре.
      

Това подчертавам, е моят вариант,доста по-опростен от оригинала:


Какво ви е необходимо:

  • месо (за предпочитане телешко,все пак да се придържаме към оригинала) - 400 грама
  • зелева чорба - 400 ml
  • вода - 400 ml
  • двете течности са според порциите и са в равни количества.Ако обаче зелевата чорба е прекалено солена,тогава трябва да се промени съотношението.
  • моркови - 2 броя
  • праз - 1/2 стрък ако е много голям и цял от малките
  • картофи - 2 броя
  • кисело зеле - около четвъртинка малка зелка,не трябва да преобладава сред зеленчуците
  • бахар и черен пипер - по няколко зърна
  • дафинов лист - 1 брой
  • олио - 2 с.л.

   Винаги ми е много трудно да посочвам количество на продукти,които са с различна големина,като зеленчуците например.Затова в тази рецепта пояснявам,че количествата трябва да са по равно,защото зелето ще обогати соления вкус,праза и морковите балансират със своята сладост,картофите от своя страна ще отнемат прекалено соления вкус,а подправките обогатяват и ароматизират бульона.
      Ако зелевата ви чорба е преминала или има разни допълнителни аромати както често се случва,сложете повече кисело зеле и само вода.
В повечето сайтове или готварски книги сте го виждали украсен в червено,това е заради червеното цвекло,но аз въпреки че обичам цвекло не слагам тук.

  • Боршът го приготвям в тенджера под налягане (разбира се може и в обикновена,само ще отнеме повече време)
  • Измиваме и нарязваме месото на малки парчета,а зеленчуците на кубчета.
  • Сваряваме месото в зелевата чорба,разредена с водата,заедно с няколко зърна бахар,черен пипер и един дафинов лист.
  • Варя 30-35 минути от момента на завиране.
  • Спирам котлона и добавям зеленчуците и олио.Варя още 15 минути.
  • Боршът се хапва задължително горещ.Не толкова,че да се изгорите и да не усещате нищо после,но все пак не трябва да изстива.





Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар