Страници

сряда, 2 декември 2015 г.

Шаран - плакия за Никулден и не само


   За Никулден може да си нямаме именници,но рибка има винаги.По мое наблюдение празниците в повечето пъти ги свързваме с някакъв вид храна.Други традиции може да не се спазват,но какво да има на трапезата в този или онзи празничен ден винаги се обсъжда и коментира.Така като наближи 6ти декември и всички новини започват с цените на шарана и завършват с рецепти за шаран.
    Шаран по тази рецепта се е приготвяла в къщи откакто се помня.Поне веднъж през зимата и не задължително на Никулден.Малко разнообразие от бързите печени и пържени риби.


   За тази рецепта и изобщо когато купувам шаран винаги избирам риба около килограм и половина.По мое лично мнение това е идеалния размер.Защото по-малка ще е само кости,а по голяма е прекалено мазна и тежка.Двукилограмов шаран е максимума.Ако сте повече хора по-добре според мен вземете две риби,отколкото една огромна.

Какво е необходимо:
  • шаран - 1брой (моето шаранче в този случай е 1,3кг)
  • кромид лук - около 1/2 кг
  • моркови - 2-3 броя
  • чесън - една средно голяма глава
  • доматено пюре - 3 супени лъжици
  • червен пипер - 1 чаена лъжичка
  • олио - 6 супени лъжици (5 за плънката и 1 за намазване на рибата)
  • вода - около половин чаена чаша
  • дафинов лист
  • черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • орехи - 2/3 чаена чаша,натрошени






Почистваме и измиваме добре рибата.Посоляваме я и я оставяме да се отцеди.
Докато рибата се изцежда почистваме лука,чесъна и морковите и ги нарязваме.
В олио и половин чаена чаша вода задушаваме зеленчуците.
Прибавяме дафиновия лист и зърна черен пипер за да си пуснат ароматите в плънката.
Лукът не трябва да се сготви напълно.Когато се задуши и леко омекне прибавяме доматеното пюре,червения пипер и шипка сол.
Наръсваме натрошени орехи.Ако не обичате орехи,може и без тях.
Разбъркваме добре и оставяме още няколко минути на котлона.
В тавичка нареждаме плънката и рибата.Отгоре я поръсваме с малко олио.
Повечето пъти нарязвам рибата на парчета.По добре се определят порциите и се сервира по-лесно.
Печем в загрята на 200 градуса фурна до опичането на рибата.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар