Страници

събота, 26 декември 2015 г.

Сладкиш с фурми и орехи

   

  Най са ми любими рецептите свързани с някаква история или спомен (като този сладкиш и тази рибка).Много по-забавно е когато се приготвят и поднасят.Този сладкиш е от тези със спомените.Правих го за първи път след една екскурзия до Израел и Йордания.Бях колкото препълнена с впечатления,така и се оказах с едно солидно количество фурми в куфара.
Историите са тук,тук и тук ,а рецептата е тази:

Какво е необходимо:
  • фурми натурални - 150 грама (понякога слагам и няколко сушени сини сливи,за разнообразие)
  • масло - 50 грама
  • сода бикарбонат - 1 чаена лъжичка
  • захар (по равно бяла и кафява) - общо 150 грама
  • яйца - 2 броя
  • брашно - 300 грама
  • бакпулвер - 1 препълнена чаена лъжичка
  • сол - една щипка
  • орехи - 120 грама едро смлени или счукани
  • смес от подправки за меденки и коледни сладки (канела,карамфил,индийско орехче) - 2 чаени лъжички
Имах преди време купена готова смес от подправки за коледни сладки,която използвах,но вече не мога да си намеря от нея и слагам само канела.


  • Този сладкиш като продукти не е нещо особено,но като приготвяне си има своите странности.Рецептата я видях в една страхотна книга и малко я промених като количества,но начина на приготвяне го правя като оригинала
  • В тенджерка наливаме 250мл вода и я слагаме на котлона да заври
  • В това време нарязваме на парченца фурмите,смесваме ги с маслото и содата бикарбонат.Тази смес заливаме с врящата вода.Разбъркваме добре докато се разтопи маслото и оставяме да изстива докато се киснат фурмите.
  • Пускаме фурната да се загрява до 190 градуса и приготвяме останалата част от сладкиша
  • Начукваме или смиламе в чопър орехите на едро
  • В купа разбиваме захарта и яйцата
  • Добавяме сместта с фурмите и орехите
  • В брашното добавяме солта,бакпулвера и подправките и пресяваме отгоре
  • Разбъркваме хубаво и изливаме сместа в намазана с масло(или олио) и набрашнена форма за кекс или тавичка.
  • Печем до готовност,като проверяваме с нож или шиш.
  • Не го поръсвам с пудра захар,защото си го харесвам такъв тъмен и ароматен





А фурмите както споменах по-горе винаги ми напомнят за Израел и Йордания:
Израел - как станах хаджийка с пот на челото,ужас в очите и сирени в ушите 
Израел - кибичим сред кибуци
Йордания - пясък в шишета,пясък в косите


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар