Страници

събота, 2 януари 2016 г.

Тиганиците на баба ми

 
 
    Моята баба не готвеше много и не обичаше да готви.Тя си знаеше пет-шест манжи и дотам.Три неща обаче правеше невероятно,винаги по един и същи начин,без да се отклонява от рецептите им.Затова и вкуса им така добре се е запечатал в главата ми.Лютеница,сладко от дюли и тези тиганици...
  Когато реших да ги направя и аз,се оказа че никой не си е направил труда да я пита за рецептата.Единственото,което помня е, че сместта е течна,формата им и как се къдрят в краищата.Майка добави, че трябва да се слага само малка щипка сода за да не поемат много мазнина при пържене.Най-важното обаче е, че брашното е било истинско без разни подобрители и яйцата са били домашни,от кокошки живели доволни и щастливи в място,наречено с прекрасното и благозвучно име курник.
     След няколко проби все пак мисията беше изпълнена и бабините тиганици отново бяха възкресени.Меки,топли и разкошни.Една доза от тях беше унищожена с най-прекрасния домашен мед,който ми подари една приятелка тези дни.

Какво е необходимо:
  • брашно - 1 препълнена чаена чаша
  • яйца - 2 броя
  • сода - 1 малка щипка
  • сол - 1 щипка
  • вода - 1 чаена чаша 
  • олио за пържене - според съда
Тези продукти са за малко количество,да кажем двама човека да си хапнат добре за закуска.Ако не ви стигнат забъркайте още една смес.Всичко става за нула време,така че ако в един момент ви се видят малко готовите тиганици,направете още една доза.

  • От всичките продукти забърквате рядка смес.
  • Загрявате олиото.
  • С лъжица загребвате малко и пускате в горещата мазнина като веднага разливате за да се получат плоски тиганици.Не трябва да остане топче като бухтичка или поничка,а да се разлее.По крайната форма дано сте ме разбрали какво имам предвид.
  • Пържат се по няколко секунди от всяка страна.Обръщането и ваденето на готовите  тиганици го правя с решетъчна лъжица.
  • Добре е (даже си е задължително за да станат пухкави и нежни) да ги пържите веднага след приготвянето на сместта,както и да ги хапнете още топли.
  • С какво ще ги поднасяте е ваш избор,сирене,мед,сладко или само с кисело мляко.
* Тъй като стават много бързо,не е необходимо да хабите много олио в голям съд за пържене дори за големи дози.Аз ги пържа в малка тенджерка с един пръст олио и за минути имам готово количество.




   Тиганиците на баба идеално се комбинират с това невероятно пелте: Пелте от дюли

и това чудно Домашно сладко от ягоди

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар