Страници

събота, 23 януари 2016 г.

Кебап със заливка в гювеч



  Според старите готварски книги кебапите могат да са най различни,с различно месо,с различни сосове,но това което ги обединява и с което наричаме едно ястие кебап е това,че месото се нарязва на малки хапки.

За моят кебап е необходимо:
  • свинско месо - 500 грама врат или плешка
  • лук - две големи глави
  • чесън - 5-6 скилидки
  • червен пипер - 1 супена лъжица
  • печени червени чушки - 2 броя
  • чубрица - 1 супена лъжица 
за заливката:
  • яйца - 2 броя по големи
  • кисело мляко - 1 1/2 чаена чаша
  • брашно - 2 супени лъжици


 Този кебап е от мързеливите ястия,на които нарязваме продуктите,нареждаме ги в гювеч,пъхаме във фурната и забравяме за два часа.
  • Нарязваме месото на хапки,лука и чесъна на едро,а печените чушки на малки парченца.
  • Изсипваме всичко в гювеча,поръсваме с чубрицата,заливаме с вода (аз сложих около 300мл),посоляваме и това е.Аз използвах месо от врат и не добавих никаква друга мазнина,но ако използвате плешка добавете олио.
  • Слагаме в студена фурна,настройваме на 200 градуса и включваме.
  • След около час и половина проверих месото и беше готово.
  • Махаме капака и оставяме десетина минути да се изпари водата и да остане на мазнина.
  • В това време приготвяме заливката от разбити яйца,кисело мляко,брашно и сол.
  • Проверяваме кебапа на вкус и ако има нужда посоляваме допълнително.
  • Заливаме яйчената смес и връщаме във фурната без капак докато заливката стегне.
  • Сервираме с туршийка,люти чушлета и червено винце през зимата и зелена салата през лятото.
  • И без заливка може да го направите,но с нея е още по вкусен и ефектен.
  • Тези люти камбички са перфектно допълнение.


Ако разказите,които разказвам и рецептите,които споделям ви харесват,заповядайте и във фейсбук:



Няма коментари:

Публикуване на коментар