Страници

петък, 15 януари 2016 г.

Зимна рибена супа



   Супичката може да се приготви с всякаква риба.Може да си купите специално за нея едно филе или ако приготвяте друга рецепта с риба да си оставите едно парче.Най-често и в конкретния случай ползвам филе от пъстърва.Не използвайте бяла риба,защото тя няма да пусне никакви аромати в бульона.Пъстърва,скумрия и амур са рибите,с които съм я приготвяла.Все пак живея в сухоземен град и до нас рядко идва по-различна прясна риба.

Какво ви е необходимо:
  • риба (само филе или цяла) - 1брой
  • праз - 1брой по малък 
  • картоф - 1 брой
  • девесил - около 1 чаена лъжичка добре стрит
  • зехтин (олио) - 3 супени лъжици
  • сол 
За застройката:
  • яйце - 1 брой
  • кисело мляко - 1 супена лъжица
  • оцет - 1 кафяна лъжичка

  • Сваряваме рибата в солена вода според порциите и щипка девесил.Изваждаме я внимателно и прецеждаме бульона.
  • В зехтин (или олио) задушаваме нарязани на ситно праз и нарязания на кубчета картоф
  • Заливаме с бульона и оставяме няколко минути докато се сварят напълно картофите.
  • Застройваме супичката: В купичка разбиваме яйцето с киселото мляко и оцета, за да не се пресече яйцето.Взимаме малко от супата и смесваме със застройката да се оеднаквят температурите.Връщаме в супата и оставяме една две минутки само,колкото да се смеси добре всичко.Винаги стривам на много фино още малко девесил върху вече готовата супа.
  • Рибката може да я накъсате и да я прибавите ,но може и да я разпределите във всяка чиния при сервиране и само да добавите супата.Така се разпределя по равно или по желание,защото и само с праз и картофи е много вкусна.
  • Подправете си я с лимонов сок на вкус.
  • Нещо различно и горещо за зимните дни.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар