Страници

четвъртък, 21 януари 2016 г.

Много гъбена супа


  През лятото и когато е там гъбеното време като се разхождаме из горите често намираме всякакви гъби.И манатарки и булки и рижики и пачи крак...Някои ги познаваме,от други бягаме,но като цяло повече ни харесва да ги "берем" само с фотоапарата.


  Преди време видях,че в супермаркетите са пуснали най-различни видове горски диви гъби в пакетчета.Често правя гъбени супи и реших да пробвам като добавя от тях за аромат.Оказа се,че има много видове и след като ги гледах и разглеждах накрая реших да взема като за първа проба микс от няколко вида.Добавих обичайните печурки и гъби кладница и сме готови за приготвянето на супата.


Какво ви е необходимо:
  • гъби (различни видове печурки) -300 грама
  • гъби кладница - 300 грама
  • микс от сухи гъби - 2 супени лъжици
  • лук - 1 малка глава
  • морков - един брой
  • масло - 1 супена лъжица
  • зехтин (олио) - 2 супени лъжици
  • фиде или начупени спагети
  • яйце - 1 брой
  • кисело мляко - 3 супени лъжици
  • брашно (най добре препечено) - една супена лъжица
  • оцет - 1 супена лъжица
  • сол
  • нарязан магданоз


  • В зехтина (или олио) задушаваме настъргани или нарязани на много ситно лук и морков.
  • Добавяме нарязаните печурки и заливаме с една чаена чаша вода.
  • За още по-богат вкус прибавям и малко масло.
  • Разбърква се и се оставя така поне десет минути да омекват гъбите в малко течност.
  • Добавяме сушените гъби.Аз ги нарязах на ситно без да ги накисвам.
  • Заливаме с вода според броя порции или според това дали обичате супата по гъста или по-течна.В моя случай са четири купи.Имайте предвид,че със застройката ще стане още по-голямо количество.
  • Много хора обичат гъбените супи с ориз,но аз лично слагам начупени спагети,а сега сложих от плоските.
  • Добавяме щипка сол.
  • Оставяме да се готви 15-20 минути докато омекнат парченцата спагети.
  • Много внимателно почистваме кладниците.Тези гъби са...ами като гъби са и попиват много течност,затова ги избърсвам леко или ако се налага да се мият,то е на много слабо течаща вода.
Всички видове гъби ги измивам точно преди да ги използват.Така не се размекват.
  • Прибавяме гъбите кладници.Не ги режа,а внимателно ги накъсвам в супата.
  • Те са много нежни и им трябват 5-8 минути за да омекнат.
  • В това време приготвяме застройката.
  • Разбиваме яйцето,добавяме киселото мляко и брашното.Посоляваме.Когато се получи гладка смес,добавяме една супена лъжица оцет за да не се пресече яйцето.Взимаме от горещата супа и добавяме към застройката,разбъркваме добре.Целта е температурите да са еднакви за да не се пресече супата.
  • Застройваме супата
  • Поръсваме с магданоз и оставяме две-три минути и той да си пусне аромата.
Не сервирайте супата веднага,нека да си почине малко и всички аромати да изпъкнат

Получи се невероятно ароматна и супа и във всяка лъжица имаше нещо различно като вкус и аромат.


Ако са ви останали печурки,пробвайте тази рецепта: Аламинутни пълнени гъбки
А ако обичате супи като мен,ето ви още едно предложение:Зимна рибена супа или този прекрасен сгряващ БОРШ
А ако обичате със супите да си топите топъл хляб,предлагам да опитате този Хляб с коричка




Заповядайте при мен и във Фейсбук,да си говорим за каквото и да е...

Няма коментари:

Публикуване на коментар