Страници

петък, 19 февруари 2016 г.

Кюфтенца от леща и печени червени чушки

  Кюфтета обичам всякакви и местни и вегетариански.Ако имах класация за кюфтета тези щяха да са в Топ 3.


Какво е необходимо:
  • Леща - 1 чаена чаша
  • Печени червени чушки - 6-7 броя
  • Лук - една по голяма глава
  • Едно малко яйце
  • Брашно - 2 супени лъжици (може да е необходимо и повече)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Мазнина за пържене

  • Като за начало,важно е за тази рецепта чушките да са печени и то червени.Ами със зелени не се получават толкова добре.
  • Накисваме лещата за няколко часа във вода,измиваме я и я сваряваме.
  • Отцеждаме я много добре,ако е необходимо изсипете я върху хартия за да попие излишната вода.Колкото повече вода има,толкова повече брашно ще е необходимо за получаване на гъста смес за кюфтенцата.
  • Нарязваме лука и печените чушки на много ситно,особено лука защото при пържене той няма време да омекне и ако е нарязан по едро ще се усеща.
  • Разбъркваме лещата с нарязаните чушки и лук.
  • Разбиваме яйцето отделно.
  • В сместа добавяме толкова от яйцето и брашното колкото да се получи гъста споена смес.Поръсваме със сол и черен пипер.
  • В тиган загряваме малко мазнина.Не е необходимо да е много,колкото да е покрито дъното.(вижте на снимката колко използвам аз)
  • Загребваме с лъжица от лещената смес и слагаме в тигана.
  • Правете ги толкова големи, че да ви е удобно да ги обръщате.
  • Обикновено в началото изпържвам само едно кюфтенце за да видя как е сместа на гъстота.Ако се разпадне добавям още брашно.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар