Страници

неделя, 14 февруари 2016 г.

Класика в жанра,пържолки с гъбен сос

  Напоследък всички все повече експериментираме в кухнята.Както за да си разнообразим храната,така и поради факта че на пазара има все повече нови и нови продукти,както и всякакви екзотични плодове и зеленчуци,които просто предизвикват да ги изпробва човек.
  Понякога обаче не е лошо да се върнем към класическите рецепти,които толкова сме обичали през годините,та чак са ни втръсвали.
  Пържоли печени на фурна и залети с гъбен сос е първото ястие,за което се сещам като най-традиционно в кухнята на нашите.За празници или в неделя за обяд когато всички са в къщи.Ретро изпълнение,без маринати,без сложнотии и накрая винаги си облизвахме пръстите.
  Днес и аз това ще сложа на масата...

Какво е необходимо:
  • вратни пържоли - 6 броя
  • вода - една чаена чаша,може и повече
  • гъби - 250 грама
  • масло - една супена лъжица
  • брашно - 2 супени лъжици
  • сол и черен пипер
  • по желание сухи гъби за повече аромат - около една супена лъжица (това вече е мое съвременно допълнение)

  • Измивам и начуквам пържолите.
  • Нареждам пържолите в тава,заливам с една чаена чаша вода,поръсвам със сол и черен пипер.Ако съда ви за печене е по голям,налейте вода така че да се покрие дъното.
  • Завивам с фолио и пека при 200 градуса 30-35 минути.Тъй като избирам по тънки пържоли,времето е напълно достатъчно.И понеже са вратни,имат достатъчно мазнина.
  • Когато са готови прехвърлям течността в друг съд,а пържолите оставям във фурната.
  • В тиган разтопявам масло,добавям брашното и бъркам за да не се получат топчета.Добавям течността в която се пекоха пържолите,нарязаните гъби и оставям няколко минути докато се получи гладък сос.
  • С този сос заливам пържолите и връщам във фурната.
  • Нарязвам на ситно от смесените сухи гъби около една супена лъжица и поръсвам пържолите и соса.Това разбира се е по желание,но аз от известно време имам такъв микс от сухи гъби и реших да го използвам (а сухите гъби използвах първо в тази Много гъбена супа )
  • Пека още пет-шест минути,изключвам фурната и оставям десет минути вътре на топло да се смесят всички вкусове. 
  • Тъй като имах едно останало топено сирене,оставих си няколко гъбки и ги напълних по рецептата за Аламинутни пълнени гъбки.Сервирах ги към пържолите.
  • Сервирате ги топли,с винце или биричка,салата,а останалото е ... празни съдове за миене ;)




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар