Страници

вторник, 1 март 2016 г.

На провансалски пазар в Антиб

  Marche Provencal...Не го бях планирала така този ден и не съм очаквала,че в деня отреден за Антиб ще се мотаем по пазари.А той се оказа мястото където прекарах най-много време в този ден докато другите разглеждаха магазинчета или бяха в музея на Пикасо.За свое оправдание ще кажа,че съм била и преди тук и съм разглеждала както магазините така и музея.Дори имам едно от задължителните туристически преживявания да ми се развика уредничката на музея,защото пробвах да снимам една картина.Бях млад и неопитен турист,не знаех как стоят нещата тогава...
  Но да се върнем на пазара в Антиб и неговите вкусове и аромати.Обичам ги тези пазари,не само защото е шарено и прелива от всевъзможни стоки,но и защото всички продавачи се усмихват и ти дават да опиташ от продукцията им или от някой местен деликатес,който приготвят на място.









  Пазарът работи от шест часа сутринта до един на обяд и предлага всякакви продукти.От сирена и колбаси до цветя и подправки.От морски деликатеси до ръчно изработени плетива и предмети.Не казвам да прекарате цялото си време в Антиб на пазара,но ако имате време хвърлете един поглед.Обикновено на такива места където се събират местните хора е не по-малко интересно от музеите,забележителностите и магазините.
  Във Франция да не си отядеш на сирена си е истинско престъпление,затова и тези млечни продукти няма как да не присъстват на едно такова място.Харесва ми как продавачите отрязват малки парченца и предлагат на купувачите да си избират.Защото сирене по вид не се избира,трябва да е по вкус,особено ако човек си е намислил някаква рецепта и търси подходящото за нея.Ако не се притеснявах,че докато се прибера в къщи куфара ми ще заприлича на биологично оръжие за масово миризливо поразяване,щях да си взема за из път.Но нищо,все пак опитах няколко вида.
  Един продукт обаче нямаше как да не си взема в достатъчни запаси.Микс от провансалски билки,който се използва за подправка.Въпреки,че може леко да се импровизира със съотношението на различните билки,аромата като цяло е един и неповторим.Когато отворите торбичката като че ли целия френски Прованс влиза в кухнята ви.Розмарин,мащерка,босилек,майорана всичко това в една ароматна смес.


 Какво е Прованс без лавандула? На снопчета,в пакетчета,в специално ушити торбички,в сапуни и какво ли още не.Лилавите цветове са навсякъде...


  Какво друго има на един такъв пазар? Разбира се сезонни плодове и зеленчуци,отгледани в близките градини.Маслини,овкусени по най-различен начин включително и с провансалски билки.Колбаси,направени от различни меса.И разбира се различни специалитети,които да хапнете на място докато пазарувате.
  Един от най-често срещаните специалитети в района,който видях на много други места са едни такива палачинки,които тук наричат soccа.Приготвят се от нахутено брашно,разточват се и се пекат в тава задължително в каменна пещ.Покрай тази вкусотия видях различни подвижни пещи,без които обаче няма как да се приготвят в оригинален вид.След като извадят тавата от пеща,socca-та задължително се нарязва на триъгълници и всеки по желание си ги поръсва с нещо.Аз ги опитах така в оригинален вид без добавка и много ми харесаха.







  Докато търсех информация за този специалитет попаднах на тези стари снимки.Начина по който са се правели,продавали и разнасяли в едни специални тави с капаци.Обичам старите снимки...




И още Франция:  ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар