Страници

сряда, 16 март 2016 г.

Паста с тиквичка и патладжан

   Паста,защото може да е всякаква.От спагети до фетучини,от фарфале до пенне и т.нат.Аз лично предпочитам тази за която соса "се закрепва" добре.Като fusilli-те например.
  За първи път тази паста я правих когато имах останала една тиквичка и един патладжан.За друго ястие бяха малко,а някаква паста винаги има налична.Доматено пюре също.През зимата използвам консервирано,а през лятото настъргвам пресни домати.Тиквичките и патладжаните вече са налични по всяко време,но разбира се с истински пораснали на слънце е най-добре.

Без повече приказки,какво е необходимо за две порции:
  • тиквичка - 1 брой
  • патладжан - 1 брой
  • доматено пюре - около 2 чаени чаши
  • чесън - 1-2 скилидки по желание
  • зехтин - 3 супени лъжици
  • сол и кафява захар на вкус
  • паста по желание - за две порции
  • Докато пастата се вари приготвяме соса.
  • Нарязваме тиквичката и патладжана на кубчета.Ако слагаме чесън нарязваме скилидките на много ситно.
  • В тиган поръсваме със зехтин около една-две супени лъжици,пускаме чесъна да си пусне аромата.
  • Добавяме нарязаните зеленчуци и ги задушаваме докато омекнат.Ако тигана ви е с незалепващо покритие няма да се наложи друга мазнина.Ако е обикновен просто разбърквайте по начесто и капнете още мазнина.
  • Прибавяме доматеното пюре или смлените домати и оставяме да се изпари водата от тях.
  • Накрая поръсваме със сол и кафява захар.Още малко зехтин.
  • Добавяме сварената паста и разбъркваме добре.
  • Изключваме котлона,слагаме капак и оставяме поне десетина минути всичко да се смеси.
  • Ако обичате пастата с пармезан поръсете върху всяка порция.


Да ви е сладко!

А докато хапвате това ястие,напомнящо Италия може да прочетете моите италиански разкази в картинки:ТУК.
За малкото,но прекрасно градче Бордигера,за пътуването из Южна Италия,за прекрасните градини на оствовчето Изола Белла...

Няма коментари:

Публикуване на коментар