Страници

неделя, 13 март 2016 г.

Манастири: Плаковски и Капиновски


  Имам три неуспешни опита да разгледам Плаковския манастир "Свети пророк Илия".Този беше точно третия.Всеки път заключени порти.Скачах,катерих се,търкалях се,но нащраках една две сносни снимки под вратата,над оградата,в едни процеп на стената и това е.А изглеждаше,че влизат хора и пише в сайта на манастирите,че е действащ.Нищо де,тъкмо ще имам повод за друга разходка в района.Все някога тези врати ще отворят.
  Иначе манастира има дълга и предълга история,като се има предвид,че е основан още по времето на Иван Асен II.После разбира се като повечето манастири у нас е опожаряван и разграбван и пак като всички тях отново е изграждан и възстановяван.
 Според историческите данни за манастира,в този си вид той е построен през 1845 година.Тогава е построена и манастирската църква,като се предполага, че е строена от не кой да е,а от баш-майстора Кольо Фичето.А щом неговите ръце са градили,ще просъществува още много.




  С Капиновския манастир беше друго.Той не само беше отворен,но се виждаше пране до камбанарията,насред манастирския двор имаше наредени току що направени компоти,чуваха се гласовете на доста посетители.
 Манастирът е много голям,има църква,параклиси,жилищна и стопански части.Ако се разходите на втория етаж ще разгледате много интересни стари снимки.Стенописите в манастира са много добре запазени,като най запомнящ се е този над входната врата в син фон,както и този на църквата.
  Основан е през 1272 година,а през 1835 година започва последното му възстановяване,когато се изгражда във вида,в който го виждаме и днес.Интересен момент от историята на манастира е,че през 1794 година игумен е бил Софроний Врачански,който е донесъл копие на "История славянобългарска"и монасите са направили препис на книгата.А през 17 век когато местните хора за пореден път са възстановявали храма на манастира,за да избегнат наказание, че без султанска заповед за започнали това дело,нарочно опушили стените на новия храм за да изглеждат стари.


















Една подсказка как да стигнете до двата манастира.


Разказ за други манастири:


Общ линк за пътеписи от БЪЛГАРИЯ

Няма коментари:

Публикуване на коментар