Страници

събота, 5 март 2016 г.

Фокача с чери доматчета


    До този път не ми се получаваше този вид хляб,наречен фокача и изведнъж днес когато за разнообразие (може и да не е по правилата за фокачи) направих тестото с равни части бяло и типово брашно се получи страхотна.Не че е някаква сложнотия,но някак ми се разминаваха вкусовете досега.Може би и доматчетата допринесоха със своята свежест за добрия краен резултат.Единствения недостатък се оказа количеството.Добре,че останаха доматчета и ще направя още.

Какво е необходимо:
  • мая - 10 грама
  • захар - 1 супена лъжица
  • бяло брашно - 1 чаена чаша
  • типово брашно - 1 чаена чаша
  • сол - 1 чаена лъжичка
  • зехтин - 2 супени лъжици
  • хладка вода 
  • чери доматчета

  • в съд разтваряме маята в кафена чашка топла вода заедно със захарта и малко брашно
  • добавяме двата вида брашно,сол и зехтин
  • замесваме тесто и го оставяме да втасва
  • с ръце го раздърпваме и го слагаме в тавичка
  • отгоре нареждаме нарязани на половинки чери доматчета
  • наръсваме със зехтин и печем на 190 градуса
  • когато се зачерви фокачата ни е готова
  • завиваме с кърпа и след десет минути топла я хапваме
  • когато я нарязах нарочно натиснах доматчетата за да се разтече сока им по топлия хляб,поръсих с още зехтин и фокачата изчезна за брони минути


Забележка: Когато нямам прясна мая използвам равна чаена лъжичка суха.Тогава смесвам всички сухи съставки,добавям зехтин и вода и замесвам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар