Страници

петък, 25 март 2016 г.

Пролет в чинията или две рецепти с коприва


      За мен пролетта идва когато отидем в планината и копривата е пораснала,готова да скочи в тенджерата.Полезностите на копривата са доказано много и въпреки,че не изглежда особено добре сготвена в чиния,това са двете ми най-любими пролетни гозби.



   Почиствам копривата,измивам я и я бланширам за две-три минути във вряща вода.Прехвърлям я във друг съд и я обливам със студена вода за да остане свежо зелена.
Така приготвената коприва използвам в следващите две рецепти.

Коприва с ориз

Ориз - две чаени чаши
Лук - една малка глава
Джоджен -няколко стръка пресен или щипка сух
Коприва - 350 грама,въпреки че като цяло колкото има толкова слагам

  • Нарязвам лука на ситно,задушавам го в олио.
  • Добавям копривата,разбърквам веднъж и прибавям ориза.
  • Прибавям и нарязания джоджен.
  • Заливам с необходимото количество вода.
  • Посолявам и оставям да се готви.


Копривена супа

Коприва - 350 грама или колкото ви душа иска
Лук - една малка главичка
Пресен лук - една връзка
Магданоз няколко стръка
Ориз или фиде по желание
Яйце - 1 брой
Кисело мляко - 1 непълна чаена чаша
Сол
Оцет - около една супена лъжица
Сварени яйца за сервиране

  • Нарязвам на много ситно двата вида лук и бланшираната коприва.
  • В малко мазнина задушавам лука,когато омекне прибавям и копривата.Разбърквам веднъж и заливам с вода според порциите.В моя случай три купички.Посолявам.
  • Повечето хора слагат ориз в копривената супа,аз слагам фиде или начупени тънки спагети.
  • Накрая застройвам с яйце,кисело мляко и оцет за да не се пресече яйцето.
  • Нарязвам и пресен магданоз когато имам.
  • Опитвам и ако трябва още сол,добавям.
  • Сервирам супичката със сварени яйца.



Да ви е пролетно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар