Страници

вторник, 22 март 2016 г.

Крепостта "Туида" под Сините камъни

  Туида е от крепостите,които дълги ама много дълги години бeше само име и купчина погребани камъни.Ходила съм там когато всичко беше обрасло в храсти и само няколко наредени камъка и парчета от делви показваха,че има и е имало нещо тук.Докато не настъпиха дни,в които се издигна всенародния лозунг "Всеки град с крепост" и се почна едно възстановяване,едно реставриране.Някои се получиха добре,други по-добре да не ги бяха започвали.
  Аз съм пристрастна,но Туида си я харесвам.Не само защото се появи още една забележителност на картата на Сливен,но и защото не прекалиха във възстановяването й.Може да е малко,но поне не е измислено.Освен това за разлика от повечето новоизникнали крепости в страната,Туида се използва за най-различни мероприятия и винаги е интересно да се посети.
  Така направихме за пореден път на тазгодишния Тодоров ден,когато имаше представяне на езда,стрелба от кон и т.нат.,а за децата бяха измислили различни творчески забавления.Но и самата разходка в слънчевия ден из крепостта пак беше добре дошла след сивите зимни дни.
  Няколко думи и за самата крепост,която се намира на хълма Хисарлъка.Определено е,че крепостта е ранновизантийска и е част от цялата отбранително система на Стара планина като е имала важно значение за защитата на Римската империя,а след това и на българските земи.Разкрити са кули,защитни стени,жилищни сгради,стопански помещения,както и останки от внушителна базилика.Всичко си има като една истинска крепост.
   Ако сте на гости в Сливен разходете се до крепостта.От нея се разкрива и прекрасна гледка към Карандила и Сините камъни,както и към града.
  А така изглеждаше преди:


Няма коментари:

Публикуване на коментар