Страници

петък, 25 март 2016 г.

Руло от свинско месо


Майка ми измисли тази рецепта,докато се ровеше из готварските книги,но в края на краищата стигна до извода,че ще импровизираме с каквото имаме (за плънката).Оттогава така и правим.
Месото е от плешка.
Най-добре помолете месаря да ви го оформи като за руло с неговия остър нож.Става за минута,докато в домашни условия ще отнеме повече време докато се нагласи.
Плънката е много проста и лека,задушени лук,моркови с праз или грах.И с двата вида плънка става разкошно.
Печенето също е лесно и най-вече не се налага да връзвате рулото като опасен престъпник.Номера е да използвате по малка тавичка за да може стените й да го подпират.Когато е с краищата надолу и покрито с фолио няма мърдане,гарантирам след вече направени няколко такива рула.
Това си е едно направо мързеливо руло,не отнема много време и усилия за приготвяне.


Какво е необходимо:

Свинско месо от плешка
Олио
Моркови
Праз или грах (замразен)
Глава стар лук
Сол за месото и плънката

Количествата са колкото повече толкова по-добре,но в нашия случай месото е около 1,3кг, морковите са 500 грама,праза е 200 грама (ако е грах е чаена чаша и половина)

Начукваме добре месото.Това е важно условие за да имаме крехко печено накрая.
Посоляваме го.
Нарязваме лука,морковите и праза на ситно и ги задушаваме в супена лъжица олио и половин чаша вода.(Същата е процедурата и ако използваме грах вместо праз)
Когато омекнат зеленчуците,разстиламе плънката върху месото и завиваме на руло.
Слагаме рулото в тава,която е по малка от него с краищата надолу.
Завиваме с фолио
Печем: 20 минути на 250 градуса и още час на 190 градуса.Проверяваме и ако месото не се къса лесно оставяме още да се пече.Все пак зависи колко е дебело,начукано и т.нат.
Вадим го,обливаме го добре с получения сос,завиваме отново и оставяме както си е завито да си почине поне половин час на топло.
Може да се остави в изключена,но отворена фурна без да се маха фолиото.
Режете го на порции,правите салата,наливате виното или бирата и го нападате.
От течността в тавата може да направите чуден сос,като сгъстите с малко  препечено брашно.
Отделно приготвям същата плънка само че за гарнитура.


Важните моменти в тази рецепта,които гарантират едно наистина крехко месо са:
Месото се начуква много добре.
Плънката трябва да е по течна,за да попива тази течност в месото докато се пече.     

                         
    С грах...


Ако остане от рулото,с него стават разкошни сандвичи.Разрязвате едно хлебче.Едната половинка намазвате със сос от печеното,а другата намазвате с горчица.За свежест листо маруля или резен домат.



Няма коментари:

Публикуване на коментар