Страници

петък, 15 април 2016 г.

Козунак в домашна хлебопекарна

    Много обичам козунак и свалям шапка на всеки,който има желанието,уменията и търпението да си замеси и изпече сам.Аз не съм от тях и в повечето случаи си купувам готови.За съжаление готовите съдържат доста съставки,които нямат работа нито в козунака,нито в организмите ни.
    Затова на помощ дойде домашната пекарна,за която мислех,че ще е поредния уред,който събира прах в къщи,но се оказа доста полезна машинка,особено за правене на тесто и за правене на козунаци.
    Единствения недостатък на така приготвения козунак,е че не може да се направи в някаква по специална засукана форма,но невероятния вкус компенсира това.А и в крайна сметка,след като няма да го показвам на изложба,не е ли по важно да зная какво има в него и какъв е вкусът му?А вкусът е леко-сладко-много-маслен.


Какво е необходимо за един малък козунак 750 грама:
  • хладко прясно мляко - 70мл
  • яйца - 3 броя
  • масло - 125грама (леко размекнато и нарязано на кубчета)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 70-90 грама (зависи колко сладък искате да бъде)
  • брашно - 430 грама
  • суха мая - 1 чаена лъжичка с връх
Слагам продуктите в тази последователност,програмата е "Сладък хляб",избирам препечена коричка и след 3 часа и 45 минути имам топъл,пухкав козунак с наситен маслен вкус.




Няма коментари:

Публикуване на коментар