Страници

вторник, 5 април 2016 г.

Пролетно лапаме лапад

Пролетта става все по зелена,зелено е и менюто тези дни.Редувам копривени вкусотии (Пролет в чинията) с такива от лапад и каквото зелено ми падне.
Тези дни си набрах пресен лапад,набавих си пресни лук и чесън,подариха ми и гюзум (така наричаме при нас джоджена и аз си я харесвам тази дума).И така съм заредена с продукти за всякакви рецепти.


Яхния с лапад

лапад
пресен лук
пресен чесън
червен пипер
гюзум (джоджен)
олио/зехтин
сол

  • Количествата са по желание,според порциите.Единствено може да се прекали с пресния джоджен,аз слагам само няколко нарязани на ситно листенца.
  • Бланширам лапада във вряща вода за две три минути.Въпреки,че зная откъде идва все пак една да я наречем дезинфекция не е излишна.
  • Отцеждам го и нарязвам на ситно.
  • Нарязвам на ситно бялата част на лука и чесъна и ги задушавам в съвсем малко мазнина докато омекнат.Поръсвам с малко червен пипер.
  • Прибавям нарязания лапад,както и нарязани зелените пера на лука и чесъна.
  • Разбърквам и заливам с вода според порциите.
  • Готвя до омекване най вече на лука и чесъна.Не повече от десетина минути.
  • Сгъстявам с малко препечено брашно.

Супа от лапад

лапад
пресен лук
пресен чесън
магданоз
олио/зехтин
кисело мляко
брашно
оцет


Това е една съвсем лека и лесна супичка.
Бланширам лапада,отцеждам и нарязвам на ситно.
Нарязвам на ситно бялата част на пресен лук и чесън.Задушавам ги в мазнина.
Добавям лапада,нарязаните зелени части на лука и чесъна,нарязан пресен магданоз.
Заливам с вода според порциите,посолявам и оставям десетина минути да се готви.
Застройвам само с кисело мляко (2 с.л.),съвсем малко препечено брашно (равна 1 с.л.) и оцет (1с.л.)
Тъй като супичката е лека,понякога сервирам с филийки запечени с кашкавал.




    И в двете рецепти сгъстявам ястията с препечено брашно.За такива случаи винаги си имам готово в едно бурканче.Приготвям го като загрявам тиган (или тенджера)наливам една супена лъжица олио или по малко,колкото да е мазно дъното и слагам шест лъжици брашно.Бъркам брашното докато стане сухо.В момента в който стане златисто го спирам.Така си го съхранявам в бурканче и когато сгъстявам супи или яхнии използвам от него.Идеята е ястието да се сгъсти без да има вкус на сурово брашно.

За сладки приказки за рецепти и разходки насам-натам заповядайте при мен и във Фейсбук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар