Страници

четвъртък, 28 април 2016 г.

Какво се крие в скалите близо до Русе

   Тези места се намират близо едно до друго и при едно пътуване по работа в Русе направихме една отбивка до тях.Намират се в скали и ето че даже се получи и обединяваща тема,както аз най-обичам когато си измислям маршрути за еднодневни екскурзии.За справка вижте пътеписите ми 
До ъгъла на картата в един почивен ден
По римски стъпки и в търсене на легенди в търновския край
Един ден в розово


   Първа спирка Ивановаски скален манастир.Той се намира близо до село Иваново на 18 км южно от град Русе и се открива лесно,следвайки указателните табели.Около 20 малки църкви,параклиси и килии издялани в скалите образуват този манастир,намиращ се на 32 метра височина.Преди много,много години тези параклиси са били много повече,а килиите около 300.Съдейки по запазените стенописи от времето когато тук е кипял живот,ако разбира се един монасешки живот може да се опише като кипящ,можем само да предполагаме колко красиво е било всичко.А каква гледка се открива от високо? Божествена бих казала,имайки предвид мястото.
   А тези,които драскат и рушат и сега и малкото останали изображения,искам да ги попитам,по големи пичове ли се почувствахте? Както и да е,това е друга тема,но не се въздържах...













  Вторият скален обект е Бесарбовския скален манастир "Св.Димитрий Бесарбовски".И тук имаше много хора,нещо което не очаквах в делничен ден.Имаше и румънска група,с която се засякохме и на предишния манастир.
  Този манастир е единствения действаш скален манастир у нас.Може би поради факта,че основните му жилищни сгради се намират на земята.В двора на манастира има кладенец с лековита вода,каквато е водата във всички манастири.
  Този манастир щеше да е като всички други,ако не бяха изсечените в скалите църква и килии.До тях се стига по тесни стълби,48 на брой.В скалната църква има красив дървен иконостас и икона на Св.Димитрий.До тази скална църква има ниша,където се предполага,че е спял светеца.В друга една скална пещера пък е погребан монаха Хрисант,който е възстановил манастира през 1937 година.
















   А ако пътувате след това,а може и преди по пътя Русе - Велико Търново може да направите една отбивка до крепостта Червен,която също можем да приемем че е в скалите само че върху тях.А ако сте там по време на средновековния фестивал,спирането е почти задължително.







Няма коментари:

Публикуване на коментар