Страници

събота, 9 април 2016 г.

Мариновано пиле

Бях я забравила тази рецепта,а така приготвено пилешкото става много вкусно и ароматно,затова днес отново е на дневен ред.
Тези дни си взех един замразен зеленчуков микс и си мислех какво да приготвя за да го използвам за гарнитура.И се сетих за това мариновано пиле.
С маринатата съм мариновала и цяло пиле и бутчета и само пилешки гърди,които са ми любими защото стават сочни и разкошни.

Какво е необходимо за мариноване на два броя пилешки гърди:
зехтин - една кафяна чашка
червен пипер - една супена лъжица
кимион - една супена лъжица
куркума - една чаена лъжица
сока на половин лимон
магданоз - една връзка
сол - една чаена лъжица

Какво е необходимо за мариноване на цяло пиле:
зехтин - една чаена чаша
червен пипер - две супени лужици
кимион - две супени лъжици
куркума - една супена лъжица
сокът на поне един лимон
магданоз - поне две връзки
сол - една супена лъжица
От изброените продукти приготвям марината като смесвам добре всички съставки,заедно с магданоза, който трябва да е много ситно нарязан.
Марината за цяло пиле не е кой знае колко повече от тази само за гърди,но с нея се намазва пилето,докато пилешките гърди се нарязват на жулиени и е добре хубаво да се накиснат за да станат сочни.Затова в момента преценете дали да направите повече.Изобщо увеличавайте или намалявайте според количеството пиле.
Когато мариновам цяло пиле го разрязвам през средата,а понякога и на две половини и с ръце хубаво го намазвам с маринатата.Оставям го няколко часа в хладилника и го пека на 200 градуса до готовност.
Пилешките гърди нарязвам на парчета или жулиени,хубаво ги смесвам с маринатата и оставям също така няколко часа в хладилник.Минимума е два часа за пилешки гърди,а за пилето е добре да постои повече време.
Парчетата гърди пека на грил тиган или тиган с незалепващо покритие,защото има достатъчно мазнина в маринатата.
Внимавайте,че пръска доста,затова имайте под ръка капак.

Маринованото пилешко си иска гарнитура.
Може да го поднесете върху ориз,заедно със задушени на пара или в тиган зеленчуци според сезона.
Споменатия по горе микс също е идеален за гарнитура,но може всякак да се импровизира с различни зеленчуци като задушени тиквички,моркови,чушки,гъби,домати...
Зеленчуците могат да се задушат отделно и да се сервират като гарнитура,но може и да се прибавят в тигана след като пилешкото е почти готово,така се овкусяват с неговата марината и се получава нещо като готвено ястие.
Както и да го сервирате,гарантирам че отново ще повторите тази марината.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар