Страници

вторник, 10 май 2016 г.

Пълнени тиквички в няколко варианта

  Когато дойде сезона на тиквичките просто не мога да се спра.Вярно е,че сега тиквички има през цялата година,но за мен няма по вкусни от тези отгледани от български трудолюбиви ръце.
   Най-много правя пълнени тиквички и предлагам най-любимите ми рецепти,които съм снимала в различни моменти и които приготвям по-често от другите ми импровизации.

Тиквички с извара и пармезан

Може би най-лесните,но и много вкусни.Могат да се хапват само така като мезе,като лек обяд или вечеря.
Нарязват се на половинки,издълбава се вътрешността и се нареждат в тава за печене.
Поръсват се със сол и зехтин и се пекат.Има хора,които не обичат меки и течни тиквички,затова тази идея е точно за тях.
Когато омекнат се пълнят с извара,поръсват се обилно с пармезан и нарязан пресен магданоз и отново се връщат да се допекат.
Готови са когато се образува коричка и не е остане никаква течност в тях.


Тиквички с моцарела

Повтаряме като при тиквичките с изварата,само че слагаме парчета моцарела и поръсваме с пресен магданоз
Получават се по-меки и сочни заради течността на моцарелата.



Тиквички с извара и домати

Това е вариант на първата рецепта с извара,само че тук за малко свежест към изварата добавяме нарязани на кубчета домати,скучан чесън (по желание) и нарязан пресен магданоз.
Тиквичките по същия начин се издълбават,нареждат се в тавичка,посоляват се и се наръсват със зехтин.
Пекат се до омекване.Когато са готови във всяка се нарежда от плънката,а отгоре се настъргва кашкавал.
Връщат се във фурната и се допичат до получаване на златиста коричка на кашкавала.

Тиквички с ориз

Тази рецепта отнема малко повече време,тъй като за плънката трябва да се свари ориза.
Запържва се лук,настърган морков,нарязана вътрешността на тиквичките,доматено пюре или нарязан домат.Овкусява се с червен,черен пипер,сол и нарязан магданоз.
Лодките от тиквички се пълнят с плънката и се нареждат в тавичка.Между тях се залива с вода,поръсва се с олио или зехтин.
Когато тиквичките омекнат се вадят от тавата,а от течността в тавичката се приготвя бял сос.
Соса приготвям като към соса от печенето,която ухае на тиквички добавям разбито яйце,с лъжица кисело мляко и две лъжици брашно.Сол ако е необходимо.



И една рецепта за ТИКВИЧКИ С ЛУК,които са публикувани в блога преди време и които са също мноооого вкусни :)

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар