Страници

сряда, 11 май 2016 г.

Домашно сладко от ягоди



   Не зная защо хората се страхуват да си приготвят сладко в къщи.Първо не е трудно дори за начинаещи кулинари и домакини, второ в домашни условия количествата при една доза не са големи и съответно става бързо и трето и най-важно ще имате за зимата бурканчета с нещо, за което знаете какво е и какво сте слагали вътре.


   Сладкото от ягоди е едно от най-лесните, защото единствената по специална подготовка е да се почистят и измият плодовете.
     За хубаво и ароматно сладко,в което ще усещате плодовете е хубаво да изберете от малки до средно големи стегнати ягодки.Те са най-ароматни и не се преваряват.Големите уж сочни плодове съдържат повече вода и при варене стават на каша.Аромата също е важен, винаги помирисвам ягодите преди да ги купя, защото ако не са сладки това се коригира със захар, но аромата няма как да го нагласим.


   Може да си правите и съвсем малки дози за прясно консумиране.Свежо сладко върху  палачинки за закуска в почивния ден е мноооого хубаво.
   Дозата е много лесна и дори няма нужда да си я записвате.Всъщност такава ни е дозата за повечето сладка в семейството откакто се помня и се вари сладко.Така ги е правила и прави майка, така ги правя и аз и толкова години вече и нямаме нито едно развалено бурканче.





   Уточнения: 
  • Ако захарта все пак ви се вижда много, намалете я на 800 грама.Опитайте и ягодите ви как са на сладост, ако са сладки отново намалете захарта.
  • Водата може и да ви се вижда много, но при нашето сладко идеята е да се получи с една идея по-течно, защото обичаме да се разлива превъзходния сос върху палачинките или още по-важно течното сладко е идеално за приготвянето на любимия ни сладкиш Дамски каприз, за който май в последните години всъщност варим това сладко.
  • Ако ягодите ви са съвсем ситни, например като горските ягодки, намалете количеството на водата.
  • Броя бурканчета не мога да посоча, защото нашите са най-различни по големина и вместимост.




Какво е необходимо:

ягоди - 1кг
захар - 1кг (или при сладки ягоди 800 грама)
вода - 1л ( ако обаче ягодките са съвсем ситни, намалене на 800ml)
лимонена киселина/лимонов сок - няколко / 5-6 / капки


  • Наливате водата в тенджера, кипвате я и прибавяте захарта след което я разтопявате.
  • Прибавяте плодовете.
  • Когато започне да се образува пяна я отстранявате.
  • Разбърквате от време на време.С разбъркването водата се изпарява по-бързо, а и може да следите кога е време да го махнете от котлона.
  • Сладкото за нас е готово тогава, когато капвайки една капка от него на суха повърхност тя не се разтича
  • От този момент колкото повече се вари толкова по гъсто ще се получи.
  • Не прекалявайте, защото сладкото се сгъстява още малко и след варенето и има опасност през зимата да не може да го извадите от бурканчето
  • Сваляте от котлона и капвате няколко капки разтворена лимонена киселина или както я наричаше баба лимонтозу.Ако нямате, капки лимонов сок също вършат работа.
  • Разливате сладкото в бурканчета, затваряте ги и чакате зимата.
  • Много е важно да внимавате да не пръсне вода или изобщо някаква друга течност в горещото сладко.
  • Бурканчетата не се стерилизират, затваряйки ги плътно от топлината на сладкото те сами се вакумират.За толкова години не сме имали развалено сладко, затова метода действа безотказно.Дори се е случвало сладкото да не е горещо, а само топло и пак не е имало проблем.




Един съвет: ако сладкото е прекалено сгъстено и когато отворите бурканчето е трудно да си загребете от него, прилагате един много прост метод.Слагате бурканчето на водна баня и сладкото се отпуска.Този номер ми се случва с дюлевото пелте понякога.



Да ви е сладко...буквално :)


Ягодовото сладко е идеално за палачинки:


за марудници:




   
    

Няма коментари:

Публикуване на коментар