Страници

сряда, 11 май 2016 г.

Домашно сладко от ягоди
   Не зная защо хората се страхуват да си приготвят сладко в къщи.Първо не е трудно дори за начинаещи кулинари и домакини,второ в домашни условия количествата при една доза не са големи и съответно става бързо и трето и най-важно ще имате за зимата бурканчета с нещо, за което знаете какво е и какво сте слагали вътре.
   Сладкото от ягоди е едно от най-лесните,защото единствената по специална подготовка е да се почистят и измият плодовете.
   За хубаво и ароматно сладко,в което ще усещате плодовете е хубаво да изберете от малки до средно големи стегнати ягодки.Те са най ароматни и не се преваряват.Докато големите уж сочни плодове, съдържат повече вода и при варене стават на каша.Аромата също е важен,винаги помирисвам ягодите преди да ги купя,защото ако не са сладки това се коригира със захар,но аромата няма как да го нагласим.
   Дозата също е много лесна и дори няма нужда да си я записвате.Всъщност такава ми е дозата за повечето сладка.Така ги е правила и прави майка,така ги правя и аз и толкова години вече нямаме нито едно развалено бурканче.

Какво е необходимо:

ягоди - 1кг
захар - 1кг
вода - 1л
лимонена киселина/лимонов сок - няколко / 5-6/ капки

  • Наливате водата в тенджера,кипвате я и прибавяте захарта след което я разтопявате.
  • Прибавяте плодовете.
  • Когато започне да се образува пяна я отстранявате.
  • Разбърквате от време на време.
  • Сладкото е готово тогава, когато капвайки една капка от него на суха повърхност тя не се разтича.От този момент колкото повече се вари толкова по гъсто ще се получи.Не прекалявайте,защото сладкото се сгъстява още малко и след варенето и има опасност през зимата да не може да го извадите от бурканчето.
  • Сваляте от котлона и капвате няколко капки разтворена лимонена киселина или както я наричаше баба лимонтозу.Ако нямате, капки лимонов сок също вършат работа.
  • Разливате сладкото в бурканчета,затваряте ги и чакате зимата.
  • Много е важно да внимавате да не пръсне вода или изобщо някаква друга течност в горещото сладко.
  • Бурканчетата не се стерилизират,затваряйки ги плътно от топлината на сладкото те сами се вакумират.За толкова години не сме имали развалено сладко,затова метода действа безотказно.
  • Един съвет,ако сладкото е прекалено сгъстено и когато отворите бурканчето е трудно да си загребете от него.Слагате бурканчето на водна баня и сладкото се отпуска.Този номер ми се случва с дюлевото пелте понякога.


   Може да си правите и съвсем малки дози за прясно консумиране.Свежо сладко върху  палачинки за закуска в почивния ден е мноооого хубаво.


И в един малко повече сгъстен вариант:


Да ви е сладко...буквално :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар