Страници

събота, 11 юни 2016 г.

Кюфтенца с изненада на фурна в много доматен сос

   Преди често правех пържени кюфтета с доматен сос,но от години ги правя така,на фурна.Признавам повечето пъти е от съвсем мързеливи причини,не ми се занимаваше да мия после тигани,един за пържене,друг за соса,отделно чинии където да ги сервирам...А така всичко се пече заедно и резултата е,че кюфтенцата попиват от соса и стават допълнително сочни.


Какво е необходимо:
  • мляно месо (моето е свинско) - около половин килограм
  • една малка глава лук
  • едно яйце
  • средата на една филия стар хляб,намокрена с вода от чешмата
  • няколко стръка свеж магданоз
  • една чаена лъжичка смлян кимион
  • пак така чаена лъжичка,но по малко от кимиона - смлян кориандър
  • пушено сирене около 100 грама

за доматения сос:
  • около половин литър доматено пюре,задължително от по месести домати или доматено консервирано пюре през зимата
  • чаена лъжица сол
  • супена лъжица кафява захар
  • зехтин - 3-4 супени лъжици
  • Омесвам мляното месо със ситно нарязания лук,магданоз,яйце,хляб,подправям с подправките и соля ако е необходимо.
  • Оставям сместта в хладилника.
  • Смилам домати за доматения сос.Ако нямам достатъчно прибавям консервирани или само такива зависи от сезона.
  • В тавичка слагам на дъното зехтина,добавям доматеното пюре,поръсвам със сол и захар и разбърквам.Слагам в гореща на 220 градуса фурна за около 20 минути.
  • От мляното месо оформям кюфтенца като в средата на всяко поставям парче пушено сирене.
  • Вадя тавичката с доматения сос и нареждам кюфтенцата в него.
  • Връщам във фурната и пека до готовност.
  • Докато се пекат кюфтенцата поемат от соса,но в същото време пускат от техните аромати в него.
Така приготвените кюфтенца може да се поднесат върху спагети или всякаква паста,върху картофено пюре,с пържени картофки или разбира се само така.Може и да не правите доматен сос,пържени или печени с пушено сирене в тях са много,много вкусни.


Забележки:

  • Добре е да се използват по месести домати,в края на лятото сорта "рома" е идеален.Така няма да има много излишна вода в соса,той ще стане по-бързо и най-важното няма да пръска.
  • Ако се притеснявате,че соса ще пръска докато се готви във фурната и загори по тавичката както се получава при мене (после се почиства,но все пак го споменавам),изварете доматеното пюре предварително и почти готово го сложете в тавичката за печене.
  • Пушеното сирене може да изтече от кюфтенцата,но така само допълнително овкусява соса.


Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар