Страници

сряда, 27 юли 2016 г.

Фуншал - столицата на Мадейра

     Да си столица на такъв прекрасен остров (разказа с картинки за целия остров може да прочетете Мадейра - острова събрал всички цветове на земята) си е голяма отговорност и Фуншал се справя със задачата перфектно.Той е най-големия град на острова,разположен на склоновете на планината и стигащ до брега на Атлантическия океан.Има си Катедрала,църкви,музеи,старинен град с тесни улици,пристанище където акостират огромни и не чак толкова кораби и яхти,огромен пазар събрал плодовете на целия свят и рибите на огромния океан и градини,разбира се.За къде без тях на място наречено Остров на цветята.












     Едно от многото приятни места за разходка в столицата е Марината.Сутрин се качвахме на автобуса и слизахме точно там.Незнам дали заради рибешката ми зодия,но много обичам да зяпам лодки.А тук лодки всякакви.Оттук тръгват катамараните за разходки и срещи с делфини,тук потегля и кораба Санта Мария,който е копие на колумбовия кораб.Всеки път като го гледах и си мислех,ако това са реалните размери на оригинала,това са били едни много смели хора.Да потеглят към неизвестното на това малко корито,шапки долу за тези моряци.





  Едно от нещата,които първо вижда човек наближавайки столицата и по вода и по въздух са къщите.Къщите на Фуншал са кацнали на склона на планината която се спуска до океана.При липса на равнинно място може да си представите какви безумни наклони имат улиците на града.Като изключим успоредните на океана крайбрежни улици и шосета,всичко останало е малки и тесни пресечки под ненормален ъгъл.Спускането и изкачването изобщо не е лесна работа, цялото предвижване си е фитнес за напреднали.А при теснотията коли и автобуси се разминават на боя разстояние,понякога да не кажа всеки път единия се връща за да мине другия.Това се случва и на градския транспорт,но хората са свикнали и не им прави впечатление.На мен обаче ми направи и това,че вместо тротоари за пешеходците се правят стълби по средата на уличката,някакво минимално облекчение в изкачването и слизането.А някои пресечки представляват само едно стръмно стълбище.


   Църквите по целия остров са различни от другите които съм виждала..Боядисани в бяло с черни открояващи се камъни по врати и прозорци и с остра камбанария.Вътре са бели,светли и някак тропически с цветята които винаги присъстват за украса,а таваните са с красива дърворезба.Няма тежки мрамори и колони,огромни картини,а красиви стенописи и разбира се позлатени олтари.Катедралата на Фуншал е красива,но църквата към йезуитския колеж е просто невероятна.









   Една от задължителните спирки във Фуншал според всички справочници,които изчетох е фермерския пазар Mercado Dos Lavradores,където няма как да не извадите фотоапаратите.Навсякъде прелива от цветове и аромати.Плодове и зеленчуци,повечето от които даже не познавах какво остава да съм опитвала.Навсякъде ти предлагат да опиташ с лъжичка различен вид маракуя или резенче папая.До залата с плодове и зеленчуци има зала за риба.Там рибарите с огромни ножове,които ми приличаха на ятагани режеха големи късове риба тон,други предлагаха местните миди които се ядат навсякъде с чесново масло или пък прочутата риба треска изсушена и доста грозна на вид,но любима на португалците.А на втория етаж са подправките и различни местни и изобщо португалски сувенири като продукти от корк и дантелата на Мадейра.








Полезни съвети за столицата:
-Има най-различни начини да обиколите столицата и близките места като Монте и Камара де Лобуш.Може се качите на туристическите двуетажни автобуси,на моторикши с които ще ви разходят,а на много места има офиси за коли под наем,което е също добра възможност за опознаване на острова като цяло.
-Туристическите автобуси и червените и жълтите имат еднодневни и двудневни билети и двата ходят и до Монте където са градините и до Камара де Лобуш. Ако доплатите мисля че ми казаха 3 евро може цяла седмица да ги използвате и като градски транспорт.
-градския транспорт е много удобен.Ако ще го използвате непрекъснато, картите за колкото дена искате вършат много хубава работа.За едно качване билетчето е 1,95евро,което си взимате от шофьора.
-разписанията за градския транспорт са на всички спирки.От/до столицата за хотелската част Лидо най-удобни са № 1,2 и 4.Разписанията и спирките ги има на сайта на ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ.
-до по далечни места фирмата който извършва автобусни превози се нарича Rodoes и също могат да се използват за транспорт.
-на много места и в туристическата част където са хотелите и в самата столица има туристически центрове.От тях може да си вземете билети за всичко,както и да ви дадат пълна информация за всичко,което ви интересува.Оттам може да си закупите турове то северната,източната част на острова и до други места,а комбинациите излизат много изгодно.Така например видях комбинация от два тура плюс долината на монахините само за 50 евро.Ние си закупихме към нашата агенция като допълнителни екскурзии всяка за толкова.Така че на място винаги е по изгодно.
-ако искате да опитате местна храна не е задължително да сядате в ресторанти.Има супермаркети със закусвални към тях.Там се хранят местните хора и естествено храната е каквато те харесват.Порциите се теглят,като една стабилна порция с печено месо плюс гарнитури ми излезе около 5 евро.

-в малките ресторантчета всеки ден има обедно меню от едно две блюда плюс салата и десерт на фиксирана цена.Може да видите какво е менюто и ако ви хареса сядате и се възползвате от добрата цена.Препоръчвам ги пред големите кафе-ресторанти където храната е европейска т.е. пица,паста и сандвичи.Не сте на Мадейра да ядете пица,нали?
- може да си направите разходка в открития океан с катамаран или кораба-копие "Санта Мария".Разходката и на двете е три часа,тръгват по два пъти на ден и струва 30 евро на човек.Някъде в океана спират за плуване и среща с делфини,а при късмет се завърта и някой кит.
-полезен сайт за забележителности,който използвах: http://www.madeira-live.com/index.html

Следва продължение...

Няма коментари:

Публикуване на коментар