Страници

неделя, 18 септември 2016 г.

Бърза баница с одрински кори


    Това е баницата която правя най-често.Като външен вид накрая самата баница не е от най-красивите,но като я нарежа,а още повече като се опита и външния вид вече няма значение.
Отдавна не меря продукти за нея.Дори само като видите продуктите и начина на приготвяне,повече няма да ви трябват мерки и теглилки за следващите пъти.
Само нужните продукти,които са:

  • кори за баница "Одрински" - 500 грама или един пакет
  • сирене - 220-250 грама
  • яйца - 3-4 броя
  • кисело мляко - половин кофичка или 1 чаена чаша
  • бакпулвер - 1 пакетче или 1 чаена лъжичка
  • захар - една щипка
  • олио - една кафена чашка
  • масло - около 2 супени лъжици


Откакто открих тези кори,наречени "Одрински" други не използвам за тази баница.Те са по тънки от тези "на сач" и по дебели от обикновените фини кори.
Включвам фурната на 200 градуса и докато се загрява приготвям плънката.
В купа натрошавам сиренето,чуквам яйцата (3 по големи или 4 малки,но и 4 големи да сложите няма да сгрешите)
В киселото мляко слагам бакпулвера и като шупне го прибавям към сиренето и яйцата.
Щипка захар и олиото и разбърквам добре.
На дъното на тавата нареждам две нагънати кори,надиплени или както ви харесва,с лъжица слагам от плънката и така докато свършат корите и плънката.
Отгоре слагам една кора върху която нареждам бучки масло.
Някои баници отгоре завършват с плънка,аз предпочитам да е кора намазана само с масло.
Слагам във фурната и пека 15-20 минути докато се зачерви кората.
Вадя тавата и размазвам маслото отгоре ако не се е разпределило само.Препечената кора да не ви притеснява.
Напръсквам веднага с вода,особено прегорелите и сухи краища.
Отгоре слагам хартия или вестник и завивам плътно с кърпа.От горещата баница водата се изпарява във вестника и позволява баницата да омекне,но не и да стане на каша.Корите отгоре може да ви изглеждат сухи,но от парата са станали меки,а в същото време с вкус и аромат на масло.
Нека постои 10-15 минути да се отпусне и да изстине леко.



А ако искате и някоя по така направена баница,пробвайте и тази Завъртяна баница

или моята Малка сладка баница

или със същите продукти може да си направите тези Банички със сирене

Няма коментари:

Публикуване на коментар