Страници

неделя, 11 септември 2016 г.

Прясно зеле с чушки,лук и домати


   Готвеното постно прясно зеле е едно от ястията с които свързвам края на лятото,когато на пазара има от българското зеле.Обикновено у нас се готвеше само зеле с домати,но аз нали все гледам да използвам каквото имам налично и често добавям лук и чушки.

Какво е необходимо (за две порции):
  • малка зелка
  • домат
  • зелена чушка
  • глава лук
  • червен пипер
  • мазнина (олио) - четири супени лъжици
  • сол
  • нарязан магданоз за поръсване при сервиране


  • Предварително сварявам зелето в тенджера под налягане.За малка зелка времето е 12-15 минути най-много.
  • Нарязвам лука,чушката и домата.
  • В мазнината запържвам лука и чушката.Може да ви се струва много олиото,но зелето го поема,дори понякога добавям още в последствие.
  • Прибавям свареното зеле.Разбърквам няколко пъти.
  • Добавям домата и червения пипер.Разбърквам и оставям няколко минути да се смеси всичко.Ако е поело мазнината добавям още малко.
  • Посолявам,отново разбърквам и отново оставям две-три минути.
  • Сервирам го топло,дори горещо (за разлика от повечето постни ястия,зелето върви да е горещо) поръсено с пресен магданоз.Върви страхотно с люта чушка и/или черен пипер.




С тези ЛЮТИ ЧУШЛЕТА НА САЛАТА за отскок.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар