Страници

сряда, 21 септември 2016 г.

Пресечена доматена каша



   Какво ви е отношението съм простичките гозби,от тези дето не им отива скъпа чиния,а просто чупиш хляб и топиш директно в тенджерата?Които не са красиви на външен вид,но вкуса компенсира всичко.Тази каша е едно такова ястие с вкус на детство.А как отваря апетита е доказано и с най-злоядите деца.

  Не я правя цяло лято,въпреки че домати има в изобилие.Правя си я по това време когато излязат на пазара консервните домати.Те нямат много течност и кашата става по гъста и приготвянето не отнема много време.

Какво е необходимо:

домати - около килограм
брашно - чаена лъжичка разтворена в супена лъжица вода
яйце - 1 брой
сол и захар

Смилате или настъргвате доматите на ренде.Ако ви притесняват семките,прецедете доматите,но аз си ги оставям.
Изсипвате доматения сок в тенджерка и слагате на слаб огън на котлона.
Когато се изварят и водата намалее, прибавяте разбито в малко вода брашно.Разбърквате добре и оставяте една две минути.Бъркате за да не загори.
Веднага след това добавяте вътре разбито яйце,а може и директно да го чукнете вътре.
Разбърквате отново много добре,защото все пак правим пресечена каша,а не забулено в доматен сос яйце.
Яйцето веднага сгъстява доматите.Махате от котлона за да не загори.
Подправяте със сол и захар на вкус.

Пресичането с яйце беше запазена марка на баба ми.Така кашата има по "благ" вкус както казваше тя.




Няма коментари:

Публикуване на коментар