Страници

сряда, 28 септември 2016 г.

Опушена гъбена супа


     Студен септемврийски ден е.Някак си не съм свикнала да се обличам още и ужасно намръзнах навън.А какво по сгряващо нещо има от една купа гореща супа,която обаче трябва да стане бързо за да има желания топлинен ефект.
    Гъбените супи стават бързо,защото колко им трябват на едни гъби за да омекнат.
    Трябва само да имате гъби...А ако имате и пушен червен пипер,супата става уникално ароматна и вкусна.

Какво е необходимо (това е за около три порции гъста супа):

гъби - 200 грама
лук - една малка или половин голяма глава
морков
доматено пюре или нарязан половин малък домат
пушен червен пипер - една чаена лъжичка
олио - една супена лъжица
фиде или начупени спагети
сол и нарязан магданоз
по желание, една супена лъжица микс от изсушени гъби


За застройване,което при тази супа не е задължително:
едно яйце
две супени лъжици кисело мляко
една супена лъжица брашно
чаена лъжица оцет
  • Нарязваме на ситно лука и морковите и ги задушаваме в една супена лъжица олио и малко вода до омекване.
  • Прибавяме гъбите,които сме измили и нарязали точно преди да ги готвим.
  • Разбъркваме и добавяме доматено пюре или нарязан домат и поръсваме с червения пипер.Ако имате сушени гъби,нарежете ги на ситно и ги добавете.
  • Разбъркваме няколко пъти и чак тогава заливаме с вода (три купи в моя случай).
  • Обикновено магданоза го слагам накрая в другите супи,но тук го нарязвам и го слагам да се готви и той.
  • Прибавяме фиде или начупени спагети,посоляваме и оставяме да си ври на не много силен огън.
  • Ако използвам спагети,супата е готова когато омекнат те.В другите случаи варя 10-12 минути най-много,особено ако гъбите са нарязани на ситно.
  • В този момент супата като цяло е готова и може да се хапва и така,но аз супите винаги ги застройвам,защото така според мен имат завършен вид и вкус.
  • Разбивам яйцето с киселото мляко,добавям брашно и оцет.Взимам от горещата супа и добавям в застройката постепенно и бъркам.Трябва да се уеднаквят температурите на застройката и супата и по този начин яйцето няма да се пресече.
  • Оставям минута две да поври,изключвам и оставям няколко минути преди да сервирам.

Може да използвате и обикновен червен пипер,но пушения променя изцяло и вкуса и особено аромата на цялата супа.Много приятно и различно се получава.




В студения ден си я хапнах с люто чушле,а рецептата как си ги правя цяло лято е тази: 


А другия модел гъбена супа,която също правя често е:


Заповядайте при мен и във Фейсбук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар