Страници

петък, 14 октомври 2016 г.

Яхния с наденица и полента за украса

Студен есенен ден...Изморени,гладни хора...Гореща и питателна яхния...
Какво се получи когато имах едни немски наденички от Лидл,които не стигнаха до грила.Получи се вълшебна и богата на вкусове гореща яхния.


Какво е необходимо:

наденица (използвах немски наденички)
картоф
домат
зелена чушка
няколко гъби
лук и чесън
червен пипер,чубрица и сол
около супена лъжица олио


Яхнията е от онези ястия в които продуктите не се мерят и теглят,те се слагат на око и винаги се получава вкусен краен резултат.Освен това винаги може да нахраните достатъчно народ като просто увеличите количеството на соса.И последно една яхния е вкусна дори претоплена на следващия ден.

  • Всички продукти се нарязват на едро,включително и наденицата и се задушават в олиото.В надениците винаги има някаква мазнина,така че повече не е необходима.
Добре е наденицата да е подправена.Моите са от немските,в които има подправки,но при друг случай използвам такава,от която правят суджук, защото има много аромати в нея.
  • Прибавят се червения пипер,чубрицата,сол (не много ако наденицата е солена).
  • Всичко се разбърква и се залива с вода според порциите.
  • Разбърква се веднъж и се оставя на слаб огън да си къкри.
  • Когато остане на мазнина,яхнията е готова.
Не е задължително,но докато яхнията се готвеше направих качамак (или полента в случая,тъй като то изпекох допълнително) за разкош,която за да е с вкуса на яхнията поръсих с чубрица.
За качамака /полентата:


две чаени чаши прясно мляко
една чаена чаша вода
една чаена чаша царевично БРАШНО (никога грис)
една супена лъжица масло(или зехтин)
чаена лъжичка сол

  • Загряват се прясното мляко и водата
  • Прибавя се маслото или зехтина,посолява се
  • Котлона се намалява и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, постепенно се прибавя брашното.
  • Бърка се докато се сгъсти и започне да се отделя от стената на тенджерата.
  • Ако в началото се получат бучки,набързо пресипвате в друг съд,разбивате с тел и връщате гладката смес в тенджерата и продължавате бъркането до сгъстяване.
  • Разстилате качамака в тавичка върху готварска хартия намазана с масло или зехтин,поръсвате с чубрица и печете на най-силна фурна докато получите коричка.
  • Охлаждате малко,нарязвате и сервирате с яхнията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар