Страници

петък, 28 октомври 2016 г.

Риба с млечен сос и броколи


         Както винаги и тази рецепта започна по един начин и свърши по друг.Имах сьомгова пъстърва и броколи и обяда беше решен печена риба с броколи на пара.Да,ама не.Броколите на пара ги забравих и те станаха толкова сварени, че само докато ги прехвърлях в друг съд и се разпадаха.Така реших че ще ги направя на сос,с който да залея рибата.
  Сьомговата пъстърва е една много хубава рибка.Аз лично я предпочитам и пред сьомгата и пред пъстървата.Сьомгата ми е тежка,пъстървата ме дразни с костите си.А тази има червения цвят на сьомгата,а няма костите на пъстървата.И като така или иначе няма при нас голям избор на риби,тази много я уважавам.

Какво е необходимо:

филе от сьомгова пъстърва - 500 грама
броколи - малка глава
пушено сирене - 100 грама
прясно мляко - една непълна чаена чаша
сол и черен пипер
нишесте - една чаена лъжичка

  • Измих и нарязах рибата на порции.Обикновено е почистена от люспи,но и да има някакви кожата така или иначе не се яде или поне аз я давам на котетата от блока.
  • Посолих парчетата и оставих да се изцедят.
  • Фурната се загрява на 200 градуса.
  • Наредих парчетата в тавичка върху готварска хартия и пекох 20 минути.
  • Докато рибата се печеше в прясното мляко разтопих пушеното сирене на много слаб огън.Не ви трябва млякото да кипи или още по зле да вземе да се пресече.
  • Сгъстих с малко нишесте (една чаена лъжичка разтворена в студена вода се разбърква и се прибавя към соса).
  • Нарязах броколито на ситно,което не беше сложно то се трошеше и без това и го прибавих към соса.Разбърках и посолих съвсем малко.Ако нямате проблем с черния пипер може да поръсите.
  • За гарнитура използвах задушен на пара и само посолен зелен боб (винаги имам замразен във фризера),защото рибата според мен винаги има нужда от зеленчукова гарнитура,без значение какъв модел е.
  • При сервиране залях рибата със соса и поръсих с още черен пипер.


Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар