Страници

вторник, 1 ноември 2016 г.

Есенен гювеч



Есента е тъжен сезон,особено към края когато и красивите обагрени листа на дърветата падат от вятъра.Става студено и разходките в гората не само че стават по-редки,ами и по-кратки.Точно колкото да се сготви един такъв гювеч.

Какво е необходимо? 

Общо взето всичко,което имате останало като зеленчуци,които добавяте към нарязани парчета месо.

нарязано на парчета за готвене свинско месо - около половин килограм
три големи картофа нарязани на едро
глава лук
парче тиква
патладжан
зелена/червена чушка
един домат или доматено пюре
замразени грах и зелен боб по около две супени лъжици
червен пипер
мазнина
сол



В глинен гювеч нареждаме всичко,поръсваме със сол и червен пипер,мазнина и разбъркваме.
Заливаме с вода като имайте предвид,че и самите зеленчуци ще си пуснат течност.Аз заливам на половината на зеленчуците.
Слагам в студена фурна гювеча,включвам на 230 градуса и след час час и петнадесет минути проверявам.Като цяло готвенето зависи зависи от големината на парчетата месо.Ако са малки,може и след час да се провери.
Махам капака и оставям още около 20 минути на 200 градуса да остане на мазнина.
Ако течността е повече оставете по-дълго и включете и вентилатор.
Сервирам с люти чушлета /от рецептата Люти камбички в марината за зимата / и червено винце или пелин.







Няма коментари:

Публикуване на коментар