Страници

събота, 5 ноември 2016 г.

Чайот - мексиканските бодливи картофи или краставици




Подариха ми ето тези бодливи чудесии колкото да се чудя какво да ги правя.Ама нали съм си упорито магаре след като ги огледах и се набодох много сериозно,защото тези бодли са много неприятни и болезнени,реших че няма да им се давам.
Намерих си ръкавици,ама не гумени или медицински,това тук е сериозна работа.Взех си дебели подплатени строителни ръкавици и пак усещах бодлите.И си мислех, трябва да е много закъсал и гладен един човек за да се заеме да ги готви тези бодливци.
След дълга борба все пак ги обелих и нарязах.После открих,че хората първо хубаво им изтриват бодлите и после ги режат,ама нали нямах търпение не се сетих,че може да си улесня живота.
Намерих в интернет коментари,че или ги пекат или ги слагат в гювеч заедно с други зеленчуци.Не че не можех да спретна един гювеч,но реших че кога друг път ще ми имам подобни екзотични зеленчуци (или плодове,това още не съм го изяснила) в кухнята си и затова трябва да ги направя самостоятелно.
Нарязах ги,наредих ги в тавичката и ги поръсих обилно със зехтин и сол,а на единия ред поръсих и червен пипер.
Пекох 15-20 минути докато омекнаха.
Заключението е,че стават за ядене,Всъщност са доста вкусни.Имат вкус на сладки картофи със свежа нотка на краставицата или тиквичка.Много приятно.
На някои места ги наричат бодливи картофи,на други мексикански краставици,но общото е че родината им е Мексико.Напоследък все повече хора си ги отглеждат у нас,като реколтата била доста богата.Може би затова все пак си ги обичат мексиканците.







Допълнение: третата краставица/картоф остана и след седмица започна да излиза от нея ново растение.Очаквайте какво се случва с него :)
Просто го сложих в една саксия и вече има половин асма,но понеже е вътре не цъфна и не върза,но е интересна как се уви навсякъде. Хората които ми ги дадоха казаха,че вече очакват втора реколта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар