Страници

вторник, 8 ноември 2016 г.

Ароматен опушен боб

Едно пакетче пушен червен пипер,който си взех преди време се оказа голямо попадение.Гъбената супа,която правя все по често с него, вече я споделих с Вас.
Рецептата е:Опушена гъбена супа

Сега е ред да го изпробвам и в любимия ми за зимата сух боб.


Какво е необходимо:

сух боб - две чаени чаши (използвам от беления)
лук - една голяма глава
една-две сушени червени чушки
пушен червен пипер - една супена лъжица
доматена паста - една супена лъжица
гюзум/джоджен/ - една чаена лъжица
сол и олио/зехтин/


Беления боб,който използвам не изисква предварително накисване във вода.Измивам го добре и го кипвам два пъти,като изхвърлям водата.Правя го повече за да се почисти добре от останали люспи,отколкото за да се вари по-бързо в последствие или да се премахне евентуалното озвучаване,характерно за консумирането на бобови храни.
Този боб е много подходящ за хора със стомашни и жлъчни проблеми между другото...

За начало сварих сухия боб в тенджера под налягане за 15 минути.Излях водата.
В олио запържих нарязан на ситно лук.Добавих доматената паста като разбърках добре за да се разтвори хубаво.
Добавих отцедения сварен боб и разбърквах добре.
Следват червения пипер,накъсана на ситно суха чушка и джоджена,който в нашия край се нарича гюзум и аз много си я харесвам тази дума,защото ми напомня на баба и детство.
Джоджена не трябва да преобладава точно в това ястие,затова не прекалявайте с количеството.
Добавих вода според порциите (зависи и колко течно искате да е ястието) и оставих на слаб огън да къкри за около десетина минути.Малко преди да сваля от котлона, посолих.
Готовото ястие оставих да почине.Не че не може да го нападнете веднага,но боба си иска да си поеме ароматите след варене.Даже ако постои няколко часа става още по вкусен,но това рядко се случва да го проверя.
Готовото ястие имаше страхотен опушен вкус и аромат.
Накрая какво по вкусно от купа боб сервиран с изпържени печени чушки или една две люти камбички (рецептата е Люти камбички в марината за зимата)



А рецептата и снимката изпратих и за един конкурс на червените пипери "Котани".Точно навреме дойде когато имам от техния страхотен пушен червен пипер.


И като всеки участник получих още на следващия ден цялата им гама червени пипери.Има да готвя,да готвя...


Ако рецептите и пътеписите ми Ви харесват,споделяйте чрез опциите за споделяне до всяка статия.
Заповядайте и във Фейсбук,ще ми е приятно да се запознаем:https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Няма коментари:

Публикуване на коментар