Страници

понеделник, 26 декември 2016 г.

Набързо измислени зелеви сармички


    По време на коледните празници докато правим различни ястия,винаги остават продукти.Този път останаха доста зелеви листа,парче праз,сушена червена чушка.Дори две вратни пържоли.Мислех,че от това би станала интересна супа,но след кратък размисъл(най-вече защото по празници размишляването е трудна дейност), реших да направя сарми.

Какво е необходимо:

зелеви листа
праз
глава лук
вратни пържоли
суха червена чушка
чубрица
олио
сол
вода и зелева чорба

  • Ако имате достатъчно кисело зеле,количеството на плънката не трябва да ви притеснява.Ще направите сарми според плънката,както се получи при мен.
  • Приблизителните количества при мен бяха глава лук,половин стрък праз,две вратни пържоли и една суха червена чушка
  • Нарязвате лука и праза и ги задушавате в олио и малко вода.Накъсвате сухата червена чушка.
  • Нарязвате пържолите на кубчета и ги добавяте.Изпържвате месото само докато побелее,не го препържвайте.
  • Добавяте ориз,който не трябва да преобладава.В моя случай бяха 4 препълнени супени лъжици.
  • Поръсвате с чубрица (щипка при мен) и съвсем малко сол.
  • Разбърквате добре и наливате вода,половината отколкото бихте сложили ако искахте да се свари ориза.Но в нашия случай ориза трябва да е полусуров.
  • Когато водата се поеме от ориза с получената плънка завивате сармички.
  • Аз винаги ги варя в тенджера под налягане.
  • Нареждам ги плътно,заливам по равно с вода и зелева чорба,понякога поръсвам още малко олио.Трябва да се покрият сармите,че и отгоре.По една чаена чаша вода и зелева чорба в случая.По добре да се получи повече течност,отколкото да загорят.
  • Варих 30 минути на по слабата степен и на слаб огън от момента на завиране.
  • Сармите след като са готови се оставят да си поемат както са си в тенджерата поне 20 минути.
  • Получиха се великолепни.

Ако обичате да готвите с кисело зеле,задължително опитайте моя сгряващ и прекрасен борш:

Няма коментари:

Публикуване на коментар