Страници

сряда, 11 януари 2017 г.

Броколи и карфиол на огретен "Искам още"


   Фризерите на другите хора са пълни с месо във всякакъв вид,моя фризер е пълен с броколи,карфиол,чушки цели,чушки нарязани,чушки печени.Истински зеленчуков миш-маш.Но когато сняг забръска аз приготвям свежи ястия и едно от най-обичаните е този огретен.Понякога само с броколи,понякога само с карфиол,но най-често смесен.Разбира се,могат да се използват и свежи зеленчуци,а не замразени.
   Преди време приготвих един ОГРЕТЕН С КАРФИОЛ,който ми хареса,но определено няма да правя така често както често приготвям този.

Какво е необходимо (за 3 порции)

броколи и карфиол - общо около 500 грама
прясно мляко - 1 1/2 чаена чаша
топено/пушено сирене - 150-200 грама
обикновено нишесте - 1 равна супена лъжица (само ако е прекалено течен соса)
синьо сирене по желание - около 50 грама

за заливка:
яйца - 3 броя
прясно мляко - 1 чаена чаша
кашкавал - 100 - 130 грама
щипка сол


Дали са замразени или свежи и броколите и карфиола трябва да се сварят на пара за да омекнат.На пара е по добрия вариант от бланширане,тъй като те поемат много вода,а сварени и воднисти зеленчуци не са най-приятното нещо.Докато са в кошничката и омекват от парата, ги поръсвам с щипка сол.
След като са омекнали ги нарязвам на ситно и ги смесвам в съд за печене.
Отделно на слаб огън разтопявам топеното или пушено сирене в прясното мляко.Ако ви е много течно,сгъстете с нишесте.Може и с лъжица брашно,но трябва да кипне соса за да не се усеща суровия му вкус.
С млечния сос се заливат зеленчуците и се разбъркват.Когато използвам пушено сирене то е по твърдо и не винаги се разтопява докрай,но не пречи да е на парченца.
Ако обичате синьо сирене като мен добавете и него в млечния сос.
Правя заливка от яйца,прясно мляко,малко сол и мноооого настърган кашкавал.
Пека на 200 градуса около 20 минути или докато стегнат яйцата и отгоре се получи златиста коричка.
Огретенът се оставя малко да постои след като се извади от фурната.Когато стегне се нарязва по лесно.
Забележка: ако сиренето е прекалено солено,внимавайте с използването на сол в различните етапи на приготвяне.



Когато сервирам огретена и си го хапнем,винаги следва реплика "Искам още" :)

Да ви е сладко!


Ако ви е харесал огретена,пробвайте и другите ми рецепти.
Заповядайте при мен и във Фейсбук:https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Няма коментари:

Публикуване на коментар