Страници

четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Спаначена супа с кашкавал



    Малко по малко пазара се оживява в пролетни цветове.Зеленото е в различни нюанси от марулите,пресните лук и чесън,свежия спанак,а между тях за контраст ярко червените репички.Вече е много приятно дори само да премина през него.
    Днес се изкуших от торбичките пресен спанак.


  Много трудно преценявам количеството на спанака.Половин килограм звучи малко,а в действителност е много.Затова от това количество обикновено правя две рецепти.




И почти винаги тази спаначена супа:

Какво е необходимо:

спанак - 300 грама
зелен лук - един стрък
зехтин - 2 супени лъжици
кисело мляко - 3 супени лъжици
брашно - 1 супена лъжица
куркума - 1 кафяна лъжичка
оцет - 1 супена лъжица
лимон за сервиране
кашкавал

  • В солена вряла вода бланширам спанака за една две минути.
  • Измивам го в със студена вода и нарязвам на ситно.
  • Нарязвам на много ситно един стрък зелен лук и го смесвам със спанака.
  • В тенджера заливам спанака с вода и след като заври посолявам.
  • Оставям на слаб огън и застройвам.
  • Разбърквам добре киселото мляко с брашното,оцета.Преди слагах и яйце,сега слагам куркума за цвят.
  • Взимам от супата,добавям към млечната смес за да станат температурите еднакви и връщам готовата застройка в супата.Отгоре поръсвам със зехтин.
  • Оставям две-три минути като разбърквам за да не кипне.
  • Посолявам още ако е необходимо.
  • Сервирам гореща супа с кубчета кашкавал във всяка порция.
  • Супичката е съвсем елементарна,но с кашкавала става много приятна и интересна.От горещата супа той започва да се разтича и вкуса става страхотен.
  • Може да се добави и пресен лимонов сок за свежест.




За сладки приказки за рецепти и разходки насам-натам заповядайте при мен и във Фейсубук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар