Страници

четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Фритата а ла Капрезе


   Дали има по лесно нещо от фритата? Това си е един гигантски омлет на фурна,в който можеш да слагаш каквото ти е на сърце и стомах.
   Моята фритата тръгна от един пресен босилек,който си купих от Кауфланд.Дори през торбичката в чантата ми миришеше разкошно.Като си помисля в каква заблуда съм живяла преди време мислейки, че сухия босилек е като свежия.Трябваше да стигна до Соренто в Южна Италия за да разбера,че двете нямат нищо общо.Защото там сервират колкото прясна моцарела,толкова и свеж босилек.И понеже спомените за това място са силни,в кулинарната част на мозъка ми моцарелата върви с листа пресен босилек






   След босилека естествено си купих и моцарела.После дойде ред на едни чери доматчета,но не от кръглите а тези от вида рома.Тази зима съм пристрастена към тях,защото са много сладки.Буквално сладнят на вкус,не само че са вкусни.И тези доматчета ги слагам къде ли не,от ястия до салати.
   Дотук имах готова салата Капрезе,само че една салата нямаше да свърши работа точно сега и точно за този обяд.Тогава се сетих,че мога да направя фритата с всички съставки на Капрезе-то и да се получи хубав обяд.
   Попътно взех и един ръжен хляб,току що опечен и останалото е история и една бърза и вкусна рецепта...

Основните продукти са:(за една неголяма фритата)

яйца (за къде без тях) - 5 броя от големите 
моцарела - 125 грама
песто Дженовезе (за още по италиански вкус) - 6 чаени лъжички или колкото са парчетата нарязана моцарела
малки доматчета
сол и пресен босилек
зехтин или олио за намазване на тавичката


По традиция фритата се прави в кръгла тавичка,но аз я направих във формата за кекс.
Съда за печене е желателно да е незалепващ,за да може да се извади по лесно готовата фритата.но и да не е, не е голям проблем,защото просто ще си я нарежете без да я вадите.
Намазах много добре цялата форма със зехтин.
Наредих моцарелата,до нея доматчетата.
Върху всяко парче моцарела сложих около една чаена лъжичка песто.


Фурната се загрява на 200 градуса,аз включих и вентилатора.
Както при омлетите,разбърках яйцата точно преди слагане във фурната и залях всичко.
Количеството яйца може да се променя,важното е да са покрити продуктите.
Пече се докато стегне около 20-25 минути,зависи от дебелината.Проверявам с нож.
Нарязах фритата на три парчета и сервирах всяко парче върху филия хляб,нарязан на ситно пресния босилек за още по-силен италиански вкус и аромат.Нарязах допълнително и от доматчетата.
Мамма миа,много вкусна стана :)





За вкусни приказки и разходки насам-натам,заповядайте при мен във Фейсбук:


Няма коментари:

Публикуване на коментар