Страници

събота, 25 февруари 2017 г.

Задушено свинско с лук и чушки в глинен гювеч

 

      У нас много обичаме свинско с лук задушено в глинен гювеч.Вариантите при това ястие идват от това,какво ще добавя към лука т.е.какво имам налично като зеленчуци.
    В този случай са няколко чушки сиврия,които бях взела за да пълня пъстърва,но така и не стигнаха до рибата,защото така и не взех риба.Но имах прясно месо и се получи това.

Какво е необходимо:

свинско - 500 грама
зелени чушки сиврии - 4 броя
лук - половин килограм
три-четири скилидки чесън
вино и вода в равни количества
червен пипер - една супена лъжица
сол и олио



Няма нищо по лесно от това да се готви с глинен гювеч.Слагам всичко вътре,капака отгоре,включвам фурната и само чакам да стане готово ястието.
  • Нарязвам месото на късове,лука и чушките на едро и ги слагам в гювеча.
  • Прибавям чесъна,поръсвам със сол и червен пипер.
  • Заливам с вода и вино.Количеството е според това колко сос искате да има.Аз слагам една чаена чаша вода и една чаша вино.Виното може да е бяло или червено,но винаги трябва да е хубаво вино.
  • Ако използвам по-мазно свинско например от врат,не слагам допълнително мазнина,но ако е от бут или плешка задължително добавям поне една кафяна чашка олио.
  • Много хора обичат да слагат различни и по-много подправки.В този случай оставих вкуса да е само на сладкия вкус на лука,който идеално се комбинира с по-трапчивия на виното и чушките.

  А ако се чудите какво има зад гювеча,това е един огретен с броколи за тези,които не обичат месо.Рецептата е тази,но без карфиола и без заливка от яйца,само разтопено в прясно мляко топено сирене а отгоре наредени филийки кашкавал.Основната рецепта е тази:
Огретен с броколи и карфиол


Няма коментари:

Публикуване на коментар