Страници

вторник, 21 март 2017 г.

Супа с наденица и мерудии


Какво е необходимо:

овкусена наденица - едно парче
олио - една супена лъжица
лук - една глава
моркови - един 
картофи - един голям или два малки
червена чушка - една
фиде - една шепа
смес от стрити на прах кимион,чубрица и черен пипер - една равна супена лъжица да е цялото количество,а съотношението приблизително еднакво
кисело мляко - 3 супени лъжици
брашно - 1 супена лъжица
куркума за цвят - 1 чаена лъжичка
оцет - 1 супена лъжица
нарязан магданоз - колкото искате за свежест


     Това е една от най-любимите ми супи,а аз умирам за супи.Както казва един познат и супа от пирони да ти сипят,само ще си сложиш оцет и пак ще я харесаш.
Количества за супа е трудно да се дадат,защото си зависи от това по-гъста ли я обичате,с повече течност и по малко продукти или гъста почти като каша,както ги наричам кашосупи...
За тази супа са важни продуктите.Повече картофи или по-малко моркови няма да променят вкуса й.Посочените продукти са приблизителни за четири порции.
В тази супичка са важни наденицата и подправките,те я правят различна.
Наденица взимам от овкусената и е важно да е от проверено място,с една дума да е наденица с месо.

  • Нарязвам на ситно лука,моркова и червената чушка и ги задушавам в една супена лъжица олио и малко вода.Не искам да се пържат,а само да омекнат.
  • Заливам с вода според порциите,за мен са четири купички.Посолявам.
  • Махам обвивката на наденицата и късам парченца,които пускам във водата.
  • Когато водата заври се образува пяна от месото,която изгребвам.
  • Ако сте отнели доста течност,долейте топла вода.
  • Добавям фидето и подправките и оставям на слаб огън докато се сварят картофите.
  • Застройвам по обичайния начин.Разбивам добре киселото мляко,добавям куркума за цвят (отдавна не слагам яйца и никой досега не е забелязал),брашно за сгъстяване и оцет.Въпреки,че няма яйца,които да се пресичат аз си го слагам за вкус.
  • Прибавям и ситно нарязан магданоз.
  • Оставям да кипне и спирам котлона.
  • Добре е супата да постои поне десетина минути преди сервиране.


Обичам да си хапвам супите с нещо лютичко.Затова на помощ идват лютите камбички,които си правя през есента.http://svetlalola.blogspot.bg/2015/09/blog-post_3.html



На горещата супа й отива един топъл хляб:


Няма коментари:

Публикуване на коментар